НОВИНИ

Папа Франциск с първо посещение в Ирландия от 39 години насам

Папа Франциск пристигна на посещение в Ирландия - първото на Свети отец от 39 години насам. В Дъблин папата обяви, че изпитва болка и срам от сексуалните посегателства на католически свещеници в страната. Тази вечер той има среща с жертви на подобни престъпления, а утре ще отслужи меса, на която се очакват половин милион ирландци.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:22, 25.08.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Папа Франциск беше посрещнат топло на летището, но посещението му ще премине под знака на болезнения за ирландците въпрос за престъпленията на католически свещеници, прикривани и безнаказани десетилетия наред. Премиерът Варадкар спомена един от най-мрачните епизоди - управляваните от църквата перални "Магдалена", където самотни майки са държани като робини, а бебета им били отнемани насила.

Лео Варадкар, министър-председател на Ирландия: В пералните "Магдалена", в домове за сираци, в занаятчийски училища - нелегални осиновявания и посегателства на свещеници над деца са позор за нашата страна и общество, както и за църквата. От тъмни ъгли и зад заключени врати, виковете за помощ са останали нечути, а раните - отворени. Трябва да се направи толкова много, за да възтържествуват справедливостта и истината и за да бъдат изцелени жертвите и оцелелите.
;

Папа Франциск призна мащабите на скандала в ирландската католическа църква, където духовници, натоварени да защитават и образоват младите, са злоупотребили с тях.

папа Франциск: Провалът на църковните власти - епископи, висши духовници, свещеници и други адекватно да се изправят срещу тези отблъскващи престъпления съвсем основателно предизвиква гняв, болка и срам за католическата общност.Тези чувства владеят и самия мен.
;

Протестиращи обаче излязоха в центъра на Дъблин, за да покажат, че разкаянието на думи не е достатъчно.

Шон Фейлум, жертва на посегателство: Доверието няма да се върне само от думите на папа Франциск към католиците. Той трябва да посочи ясно какви действия ще бъдат предприети.

Папа Франциск пристигна в едва твърде различна Ирландия от онази, в която милион и половина ирландци приветстват папа Йоан Павел Втори през 1979 година. Католиците вече не са 90%, а 78%, легализирани бяха еднополовите бракове, либерализирани абортите, а премиерът не крие, че е гей. Тази вечер папа Франциск ще говори на Световната среща на семействата в Кроук парк в Дъблин, на която се очакват около 70 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдия отхвърли укази на Тръмп, улесняващи уволняването на федерални служители
Съдия отхвърли укази на Тръмп, улесняващи уволняването на федерални служители
Премиерът Бойко Борисов на посещение в Кърджалийско
Премиерът Бойко Борисов на посещение в Кърджалийско