Париж е готов да помага на София за председателството на Съвета на ЕС

България подкрепя идеята на френския президент Макрон Европейската прокуратура да разследва не само финансови измами, но и трансгранични случаи на тероризъм. Това каза в Париж българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща с министъра на правосъдието на Франция Никол Белубе. По време на визитата си във френската столица Захариева обсъди приоритетите на българското европредседателство с външния министър Жан-Ив льо Дриан. Репортаж на специалните ни пратеници Десислава Апостолова и Борислава Инджиева.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:17, 24.10.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Създаването на Европейската прокуратура, засилена интеграция в гражданското право и придвижване на досиетата за он лайн продажбите са приоритетите на българското председателство в областта на правосъдието, които вицепремиерът Захариева представи пред френския правосъден министър.

Двете обсъдиха и механизма за сътрудничество и проверка и експертната помощ в областта на правосъдието, която Франция може да ни окаже.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Знаете, че сме поискали нови мисии от Службата за подкрепа на структурни реформи, които да инспектират Инспектората към Висшия съдебен съвет и съдилищата, така че имаме доста теми за разговор. Дори обменяме опит с Франция, защото те също са в процедура по реформиране на съдебната система, защото реформите са процес, те не са еднократна пиеса.

Според външния министър на Франция Жан-Ив льо Дриан председателството на България на Съвета на ЕС ще бъде изключително важно и Париж е готов да помага на София.

Франция подкрепи и българските позиции за политиката за убежище и изготвянето на механизъм за прием на границата. Целта е да се гарантира, че ЕС помага на бежанци, а не на икономически мигранти. Двамата министри разговаряха и за перспективите пред Западните Балкани.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работни: Много сериозно обсъждахме, разбира се и Балканите, и нашият приоритет за Балканите. Аз го информирах, че това е наш дългосрочен приоритет, той не е само за председателството.

Министър Захариева благодари на френския си колега и за подкрепата на страната му за присъединяването на България към така наречената чакалня за еврозоната.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БНТ 2 реши 30-годишен проблем с преградена улица в местността Мала кория
БНТ 2 реши 30-годишен проблем с преградена улица в местността Мала кория
Шефът на БЛС: Да се отпуснат 200 000 лева на джипитата е парадоксално
Шефът на БЛС: Да се отпуснат 200 000 лева на джипитата е парадоксално