НОВИНИ

Париж е готов да помага на София за председателството на Съвета на ЕС

България подкрепя идеята на френския президент Макрон Европейската прокуратура да разследва не само финансови измами, но и трансгранични случаи на тероризъм. Това каза в Париж българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща с министъра на правосъдието на Франция Никол Белубе. По време на визитата си във френската столица Захариева обсъди приоритетите на българското европредседателство с външния министър Жан-Ив льо Дриан. Репортаж на специалните ни пратеници Десислава Апостолова и Борислава Инджиева.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:17, 24.10.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Създаването на Европейската прокуратура, засилена интеграция в гражданското право и придвижване на досиетата за он лайн продажбите са приоритетите на българското председателство в областта на правосъдието, които вицепремиерът Захариева представи пред френския правосъден министър.

Двете обсъдиха и механизма за сътрудничество и проверка и експертната помощ в областта на правосъдието, която Франция може да ни окаже.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Знаете, че сме поискали нови мисии от Службата за подкрепа на структурни реформи, които да инспектират Инспектората към Висшия съдебен съвет и съдилищата, така че имаме доста теми за разговор. Дори обменяме опит с Франция, защото те също са в процедура по реформиране на съдебната система, защото реформите са процес, те не са еднократна пиеса.

Според външния министър на Франция Жан-Ив льо Дриан председателството на България на Съвета на ЕС ще бъде изключително важно и Париж е готов да помага на София.

Франция подкрепи и българските позиции за политиката за убежище и изготвянето на механизъм за прием на границата. Целта е да се гарантира, че ЕС помага на бежанци, а не на икономически мигранти. Двамата министри разговаряха и за перспективите пред Западните Балкани.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работни: Много сериозно обсъждахме, разбира се и Балканите, и нашият приоритет за Балканите. Аз го информирах, че това е наш дългосрочен приоритет, той не е само за председателството.

Министър Захариева благодари на френския си колега и за подкрепата на страната му за присъединяването на България към така наречената чакалня за еврозоната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ 2 реши 30-годишен проблем с преградена улица в местността Мала кория
БНТ 2 реши 30-годишен проблем с преградена улица в местността Мала кория
Шефът на БЛС: Да се отпуснат 200 000 лева на джипитата е парадоксално
Шефът на БЛС: Да се отпуснат 200 000 лева на джипитата е парадоксално