НОВИНИ

Парламентът прие окончателно промените в Закона за устройство на територията

Поземлени имоти, които не отговарят на изискванията за минимални размери за лице и повърхност съобразно устройствената зона, в която попадат, могат да бъдат обединени в един или повече нови урегулирани имоти, ако са собственост на едни и същи лица. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за устройство на територията.

bnt avatar logo
от БТА
14:08, 25.01.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
парламентът прие окончателно промените закона устройство територията

Допуска се по искане на собствениците поземлен имот да може да бъде разделен на два или повече новообразувани урегулирани имота.

Парламентът разпореди изработеният проект за подробен устройствен план да се съобщава от общината на заинтересуваните лица с обявление, което в 10-дневен срок от постъпването на проекта в общинската администрация се изпраща за обнародване в "Държавен вестник".

Други промени предвиждат разрешението за строеж да губи правно действие, когато в продължение на 3 години от влизането му в сила не е започнало строителството; в продължение на 5 години от започване на строителството не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите.

Презаверяване на разрешението за строеж може да бъде поискано от възложителя на строежа в тримесечен срок от изтичането на съответния срок и се извършва от органа, който го е издал, в 14-дневен срок от подаване на заявлението. При презаверяване на разрешението за строеж се заплаща 50 на сто от предвидената такса за издаване на разрешение за строеж.

Министърът на регионалното развитие организира поддържането на публични регистри на издадените актове за изработване и одобряване на устройствени планове и на техните изменения, на издадените разрешения за строеж и на въведените в експлоатация строежи, прие още парламентът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сградата на читалището в Благоевград продължава да е в тежко състояние
Сградата на читалището в Благоевград продължава да е в тежко състояние
Радев поздрави Тръмп по повод встъпването му в длъжност
Радев поздрави Тръмп по повод встъпването му в длъжност