В самоковското село Горни Окол заработи първата на Балканите и в Европа ферма за отглеждане на сьомга на сушата. Рибата се отглежда по специална технология, а хайверът за зарибяване се внася директно от Канада. Фермата стартира с производство от 200...
В самоковското село Горни Окол заработи първата на Балканите и в Европа ферма за отглеждане на сьомга на сушата. Рибата се отглежда по специална технология, а хайверът за зарибяване се внася директно от Канада.
Фермата стартира с производство от 200 тона риба годишно. Очаква се първата българска сьомга, произведена по нова, по-екологична технология, да е на пазара в началото на май 2017-та. Тя ще се различава от познатата у нас норвежка сьомга по начина на отглеждане, вида и качеството на месото. Във фермата е монтирана рециркулационна система, при която с водата се пречиства с филтри. Те събират всички отделени от рибите вещества и ги извеждат извън басейна. Така се предодвратява замърсяването на водата, което се получава при досегашната практика за отглеждане на сьомга със садкова система в открити басейни.
„Рециркулационната система за отглеждане на риба, като водата е сондажна, трябва да бъде с постоянен химически състав и температура целогодишно. Взимаме я от 6 сондажа. Пречиства се непрекъснато, за да достига със качествата на питейна вода достига обрато до рибата“, каза Валери Милованов, управител.
Мястото на модерния рибарник е избрано заради прохладното време и високата надморска височина, тъй като тихоокеанската сьомга живее при ниски температури.
В басейна за угояване на рибите при постоянна температура плуват около 47 хиляди риби. В момента те са едва 10 сантиметра. След година вече ще тежат около 3 килограма. Светолик Андрич е от Сърбия и работи като гледач във фермата. Според него най-добре рибите се отглеждат при:
„Квалитетна храна и много любов“.
Управителят Валери Милованов споделя, че вече има интерес, както от чужди, така и от български търговци. Очакванията му са производството на българска сьомга да достигне до хиляда тона годишно.