НОВИНИ

Павлова: Европа няма да бъде завършен проект, ако Западните Балкани не са в него

Председателството е в своя пик. Това заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на форум, на който ЕНП и ГЕРБ поставиха началото на инициативите на местно равнище за европейските избори през 2019 г. под мотото „Европа започва във Вашето село/град/ регион“. Работим активно по всички теми, които бяха идентифицирани. Четири са основните приоритета на българското председателство. По всеки един от тях може да отчетем конкретен напредък, нещо, с което може да де гордеем. Получаваме добра оценка от всичките ни европейски партньори, изтъкна Павлова.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:41, 09.03.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
павлова европа завършен проект западните балкани

Тя припомни, че именно дебатът за бъдещето на Европа и това каква Европа искаме, е една от основните теми на председателството ни.

„По втория приоритет за сигурността и миграцията може да отчетем напредък също, защото България предложи текстове, с които да може да вървим напред и да бъдем солидарни с тези, които се нуждаят от убежище. В същото време да сме отговорни да не понасят отговорност само държави, които са на първа линия или държави, където мигрантите отиват, а всички да понесем отговорност“, коментира Лиляна Павлова.

Третият приоритет, който Павлова нарече специален принос в европейския дневен ред, е именно темата за Западните Балкани. „Днес със задоволство може да кажем, че темата за Западните Балкани и европейската перспектива за тях е високо в европейския дневен ред като дългосрочен необратим процес около, който трябва да се обедним всички“, посочи Павлова.

Тя бе категорична, че бъдещето на Европа минава през стабилността на Западните Балкани.

„Европа няма да бъде завършен проект, ако Западните Балкани не са в него. Ние трябва да подкрепим Западните Балкани. Перспективата за тях не значи фалшиви обещания за бързо присъединяване. Всяка една от тези държави има да извърви дълъг път, но това е задаване на посока“, каза още Лиляна Павлова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия се надява срещата между Тръмп и Ким Чен-ун да се състои, заяви Лавров
Русия се надява срещата между Тръмп и Ким Чен-ун да се състои, заяви Лавров
Китай призова за политическа смелост преди срещата между Тръмп и Ким
Китай призова за "политическа смелост" преди срещата между Тръмп и Ким