НОВИНИ

Пенс и Меркел поеха ангажимент за тясно сътрудничество

Съединените щати ще бъдат непоколебими в подкрепата си за НАТО, заяви вицепрезидентът Майк Пенс пред европейските лидери на срещата по сигурността в Мюнхен. Германският канцлер Ангела Меркел призова за засилено сътрудничество между Съединените щати и Евросъюза по въпроси като руската агресия и ислямисткия терор. Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли обвиненията, че страната му дестабилизира мира и заяви, че НАТО се придържа към мисленето от Студената война.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:54, 18.02.2017 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Освен Съединените щати, сега само Великобритания, Гърция, Полша и Естония в Алианса изпълняват ангажиментите си за заделяне на 2 на сто от БВП за отбрана, посочи американският вицепрезидент Майк Пенс. Според него това положение подронва основите на Пакта.

Майк Пенс - вицепрезидент на САЩ: Президентът Тръмп даде ясен сигнал, че Съединените щати застават плътно зад Алианса. Президентът обаче показа, че очакваме нашите съюзници да спазят ангажиментите си за общата ни отбрана.

Русия трябва да изпълни Минските споразумения за прекратяване на насилието в Източна Украйна, изтъкна още Пенс. Необходимо е Алиансът да продължи да се реформира за да посрещне заплахите на 21-ви век, бе заявено след срещата му с германския канцлер Ангела Меркел.

Ангела Меркел - канцрел на Германия: Твърдо вярвам, че си струва да се борим за нашите общи многонационални структури, но трябва да ги подобрим на много места.

Меркел заяви, че ще продължи да работи за добри отношения с Русия като важен съсед на Евросъюза. Германия трудно ще намери допълнително 25 милиарда евро за да покрие критериите на НАТО за разходи по отбрана, ако политиците искат намаляване на данъците, каза на форума външният министър на страната Зигмар Габриел. Той отбеляза, че Гърция покрива изискванията на Алианса, но трудно плаща пенсии. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подчерта необходимостта от дипломация за мир в днешния сложен свят.

Антонио Гутериш - генерален секретар на ООН: Все още не живеем в многополюсен свят, намираме се в хаотична ситуация, която по някакъв начин вероятно води към многополюсен свят. Но в тази хаотична ситуация, с неясни отношения между силите, играта се свежда до безнаказаност и непредсказуемост.

Разширяването на НАТО през последните 30 години доведе до безпрецедентно напрежение в Европа, посочи руският външен министър Сергей Лавров.

Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия: Продължаване на конфронтацията е безполезно. Русия не се стреми към конфликт с никого , но е в състояние да защити своите интереси.

Лавров изтъкна, че при желание западните страни могат да преодолеят сегашния "изкуствено създаден етап на конфронтация" с Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стари съоръжения и лоша инфраструктура пречат да се развива зимният туризъм в Мальовица
Стари съоръжения и лоша инфраструктура пречат да се развива зимният туризъм в Мальовица
Огнян Герджиков: Служебният кабинет също подлежи на ревизия
Огнян Герджиков: Служебният кабинет също подлежи на ревизия