НОВИНИ

Пепелища след огъня: Продължава издирването на оцелели хора край Атина

Трагедията в Гърция започна да очертава съкрушителните си мащаби. Почти 80 са загиналите при горските пожари край Атина. 187 са ранените, сред които има над 20 деца. Състоянието на някои от пострадалите е тежко. Огънят край гръцката столица утихва, но оставя след себе си пепелища. Издирването на изчезнали хора продължава. Обобщение от Милен Атанасов.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:35, 25.07.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Настъплението на огъня западно от Атина приключи. Бурният вятър утихна. Пожарните екипи, самолетите и хеликоптерите установяват контрол над огнищата.

Издирването на оцелели продължава. Спасители претърсват къщите в селищата, пометени от пламъците. Изпепелените склонове откриват абсурдна гледка към спокойното море край курортите Мати и Рафина. Същото море, в чиито вълни едва вчера хората търсеха спасение от връхлитащия огън. Димните облаци задушиха някои в плитчините. Други оцеляха далеч от брега, след часове във водата.

- Беше много трудно. Вятърът достигаше 120 километра в час. Лодката ни се люшкаше и самите ние можехме да загинем.

На сушата огънят е стегнал някои къщи в обръч и е отрязал всякаква възможност за бягство. Оцелелите още не могат да повярват какво са преживели.

- Затворихме се вътре, залостихме всичко, покрихме лицата си с кърпи. Адът продължи около час. Нямам думи да опиша какво преживяхме.

Мнозина все още са в напрегнато очакване за съдбата на изчезналите си близки. Те търсят информация за тях от властите, медиите и социалните мрежи, в които са поместени снимки на хора в неизвестност.

За други, които вече се борят със загубата на близък и на цялото си имущество, ще се грижат психолози. Организирани са и пунктове за раздаване на бутилирана вода, храни и лекарства от първа необходимост. Тридневен национален траур заради многото жертви обяви премиерът Ципрас. Правителството отпусна 20 милиона за възстановяване на опожарените селища. Брюксел също задейства своите механизми за помощ при бедствия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени откриха голямо подземно езеро под Южния полюс на Марс (СНИМКИ / ВИДЕО)
Учени откриха голямо подземно езеро под Южния полюс на Марс (СНИМКИ / ВИДЕО)
Българин преплува Охридското езеро в чувал
Българин преплува Охридското езеро в чувал