НОВИНИ

Перу се нуждае от още помощ, за да се справи с последиците от наводненията

Перу има нужда от още международна помощ, за да помогне на стотици хиляди хора да се справят с продължаващите наводнения и свлачища, които отнеха вече живота на над 100 души и разрушиха голяма част от пътищата. Това заяви за Ройтерс министърът на транспорта Мартин Вискара. Вероятно през август или септември, когато дъждовете намалеят и кризата поутихне, правителството ще сключи договори за възстановяване на засегнатите райони.

bnt avatar logo
от БТА
10:22, 01.04.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света
перу нуждае помощ справи последиците наводненията

Много хора са били принудени да напуснат домовете си и те все още имат нужда от бутилирана вода, храна в консерви, палатки, тоалетна хартия, лекарства и други основни стоки, за да оцелеят следващите няколко месеца, каза министърът. Досега са разпределени 4000 тона помощ, повечето дарени от перуански семейства, компании и институции, но вероятно ще са необходими около толкова през следващите месеци.

Стихията е разрушила повече от 200 моста и над 2000 километра магистрали. Климатолозите очакват, че дъждовете ще продължат и през май, но прогнозират, че през април интензивността им трябва да намалее. Според икономистите за възстановяване на страната ще са необходими повече от 6 милиарда долара - повече от 3 на сто от БВП. САЩ съобщиха, че отделят 775 000 долара, за да помогнат на Перу. Китай дари 1,5 милиона долара.

Необичайно продължителните и обилни дъждове, които тази година създадоха бедствено положение в Перу, се обясняват с въздействието на природното явление Ел Ниньо - топло течение, появяващо се през известен период от време край перуанското крайбрежие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пазар за натурални хранителни продукти ще има в столицата днес и утре
Пазар за натурални хранителни продукти ще има в столицата днес и утре
Бохеми от Пучини е най-новата премиера на Държавната опера в Стара Загора
"Бохеми" от Пучини е най-новата премиера на Държавната опера в Стара Загора