НОВИНИ

Подписахме споразумения за финансирането на газовата връзка България - Гърция

В София бяха подписани няколко споразумения за газовата връзка България - Гърция. Под договорите подписите положиха ресорните министри на двете страни - Теменужка Петкова, Константинос Хадзидакис, акционери, Европейската инвестиционна банка и БЕХ.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:12, 10.10.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
подписахме споразумения финансирането газовата връзка българия гърция

Двамата министри подписаха и допълнително споразумение за данъчен режим за газопровода за 25 години.

След подписването гръцкият министър Константинос Хадзидакис заяви, че с особено вълнение е подписал документите за проект, по който се работи 10 години. Различни фактори са повлияли, за да се забави толкова време строителството. Министърът увери, че тръбата ще бъде завършена за 30 месеца.

По време на двустранния разговор министрите обсъдили и за развитието на електропровод между съседната страна и „Марица-изток“.

От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че проектът ще промени изцяло облика на пазара на газ в целия регион. „Проектът е необратим, финансирането гарантирано", каза Петкова и обеща, че строителството ще бъде ускорено и търговската експлоатация ще тръгне в края на 2020 г..

Газопроводът ще свърже гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на да е 182 км и проектен капацитет до 3 млрд.кубически метра година в посока Гърция-България.

В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.кубически метра.

Изграждането на тръбата се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” с акционери БЕХ (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация ДЕПА (50%) и италианската Едисон (50%).

Началото на проекта започна с подписването на междуправителствен договор през 2009 г.. Проектът е обявен за проект от национално значение. Финансиране от 149 млн. евро е осигурено от българска страна с подкрепата на Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха двама видинчани, набирали хора за просия във Франция и Швеция
Задържаха двама видинчани, набирали хора за просия във Франция и Швеция
Експлозия в завод за отпадъци до летището в Линц, има ранени
Експлозия в завод за отпадъци до летището в Линц, има ранени