НОВИНИ

Петролен магнат ще поеме външната политика на САЩ

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп номинира за поста на държавен секретар изпълнителния директор на петролната корпорация „ЕксонМобил“ Рекс Тилърсън. Близките връзки на Тилърсън с руския президент Владимир Путин се предполага, че са изиграли решаваща роля за избора му, тъй като бъдещият президент Тръмп неведнъж е казвал, че иска да подобри отношенията на Вашингтон с Москва.

петролен магнат поеме външната политика сащ
bnt avatar logo
от БНТ
14:52, 13.12.2016
Чете се за: 01:11 мин.
По света

„Рекс знае как да се справя с международна корпорация, което е от съществено значение за ръководенето на успешен Държавен департамент, а отношенията му с лидерите по целия свят са на изключителна висота“, заяви Тръмп в изявление.

Неговото име беше спрягано от известно време като възможен кандидат за поста. По-рано днес изданието „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че именно Тилърсън ще е начело на американската дипломация.

Не е за пренебрегване и влиянието, което самата фирма „ЕксонМобил“ има на международния пазар. Това е може би най-голямата и влиятелна компания за петрол и газ в света, която работи в над 50 страни из цялото земно кълбо.

„Не мога да се сетя за по-подготвен и по-отдаден човек, който да служи на Държавния департамент в това критично време от нашата история“, написа още Тръмп в своето съобщение.

Президент и изпълнителен директор на „ЕксонМобил“ 64-годишният Рекс Тилърсън е родом от Тексас. Досега той не е имал опит в държавната администрация, но работата му за корпорацията, в която идва през 1975 г., може да се окаже от полза при защитаването на американските интереси в чужбина, посочва АФП.

Досега е известно малко за неговите външнополитически възгледи, освен че е защитник на свободната търговия.

Някои от въпросите, с които той ще трябва да се справи по време на мандата си са тези за санкциите срещу Русия (за които той вече е казвал, че е против), ядреното споразумение на Иран, отношенията между САЩ и Китай, както и споразумението за изменение на климата, към което САЩ се присъединиха през 2015 г.

В същото време активите, които притежава в „ЕксонМобил“ - на стойност около 150 млн. долара, могат да представляват конфликт на интереси, тъй като решенията му като държавен секретар могат да повлияят на цената на акциите на компанията. Освен това при евентуално сваляне на руските санкции акциите на „ЕксонМобил“ се очаква да скочат.

;

Като основна причина изданието посочва близките взаимоотношения между Тилърсън и руския президент Владимир Путин. От всичките 9 претенденти за поста Тилърсън е в най-близки отношения с Путин след сключена през 2011 г. енергийна сделка на стойност 500 млрд. долара. През 2012 г. Кремъл дори връчи на петролния магнат и „Орден на приятелството“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътищата в Северна България са проходими въпреки снега
Пътищата в Северна България са проходими въпреки снега
Откриха планета, на която вали дъжд от рубини и сапфири
Откриха планета, на която вали дъжд от рубини и сапфири