НОВИНИ

Планът "Юнкер" може да влее над 1 милиард лева в икономиката ни

Растежът на българската икономика ще надмине прогнозата и ще достигне 4, 5% - това прогнозира премиерът Бойко Борисов. Той участва в конференция за изпълнението на плана "Юнкер", организирана от евродепутата Искра Михайлова. Според Борисов българските проекти, финансирани по инвестиционния план, допълнително ще развият икономиката ни.

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 11.05.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Над един милиард лева могат да се влеят в икономиката ни по плана "Юнкер" - но само ако има проекти за кандидатстване. Най-често малките фирми вземат облекчени заеми през определени банки, които работят по плана "Юнкер". До момента това са го направили 1000 компании.

Илияна Цанова - зам.-председател на ЕФСИ: Към момента фирмите търсят основно финансиране за подмяна на машинно оборудване и тук става въпрос за заеми от порядъка на 100 хиляди до 7,5 милиона лева. Все още компаниите се въздържат от инвестиции за разширяване на капацитета, което само по себе си представлява проблем, защото ако искаме да имаме конкурентоспособност, не може да изключим иновациите.

Така или иначе проектите ни не са големи. Затова не може да кандидатстваме за директно финансиране. За мащабните идеи може да се кандидатства директно, но при условие, че проектът е за над 30 милиона евро. Не липсват и други пречки пред бизнеса.

Томислав Дончев - вицепремиер: Аргументът - ние все още сме бедни и неразвити и затова ни дължите финансиране не е добър, за зло или за добро за момента този аргумент в Европа не работи. Усвояването на пари е грешен рефлекс, правилният рефлекс трябва да е друг - аз имам добра идея, търся финансиране за нея.

И все пак на фона на Европа страната ни е на челните места по усвояване на средствата.

Вилхелм Молтерер - председател на ЕФСИ: И България е на четвърто място по усвоени средства като дял от Брутния вътрешен продукт. Виждам области, в които страната ви може да се справи и по-добре и едната са малките и средни предприятия, а втората - това са големите инфраструктурни проекти особено тези, които ви свързват със съседните държави. Освен това социалното развитие на ниво общини - образование, детски градини и други. Тук въпросът дори не е дали сте нов или стар член на ЕС, дори старите не се справят така добре както биха могли, така че и потенциалът е огромен, и за България също.

Разчитайки на този потенциал и инвестиции, премиерът направи по-висока прогноза за икономически растеж.

Бойко Борисов - министър-председател: Прогнозен 3,9% растеж, но аз съм убеден, че в следващата година ще минем 4,5-6%, и вие сами се убедихте когато преди една година и половина направих тази прогноза отидохме на 3,8% при положение, че изплатихме 6 милиарда и 300 милиона по американските централи по белене и по КТБ.

Говорейки за инвестиции и търговия, Борисов допълни, че разчита на подкрепата на Европарламента и за номинацията на Мария Габриел за еврокомисар. Неин ресор се очаква да е дигитализацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училище Кирил и Методий в Пловдив празнува 11 май
Училище "Кирил и Методий" в Пловдив празнува 11 май
Автобус с 31 деца от Пловдив се е запалил в близост до Боровец, няма пострадали
Автобус с 31 деца от Пловдив се е запалил в близост до Боровец, няма пострадали