НОВИНИ

По-строги мерки по границите за пропускане на мигранти

В очакване на сигналите от Прага Европейската комисия посочи, че е нужно управление на границите, а не тяхното затваряне. "Ще направим всичко по силите си да помогнем на държавите, изправени пред невиждано от Втората световна война движение на маси от хора", увери говорител на Комисията. Притиснати от кризата, някои държави обявиха нови мерки за бежанците.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:17, 15.02.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

По-строг контрол или затваряне на границите? Засега всяка държава по пътя на бежанския поток решава за себе си. Македония пуска през границата с Гърция само бежанци от страни във война. Сега увеличи оградата и затегна условията. Всеки мигрант се подлага на 30-минутен разпит, за да се установи от каква националност е.

Нови документи за регистрация ще позволят по-бърз обмен на информация с други държави. Скопие получава противоречиви сигнали. Външният министър на Холандия, която председателства ЕС, призова за по-ефикасен контрол, но не затваряне на границите. Два дни по-рано австрийският първи дипломат поиска от македонските власти при нужда да спрат бежанския поток.

Австрия смята да изгради нови защитни съоръжения, този път по границата с Италия. При пункта Шпифелд най-натовареният по словенската граница, вече има близо 4 км ограда. Всяко действие води до реакция на съседите.

Словения обяви, че ограничава влизането на мигранти по примера на Австрия. За това е уведомена Хърватия, а тя е предала информацията на другите държави от т. нар. балкански път на бежанците. От Загреб предупреждават, че ако Австрия затвори границите си за мигранти, ще се наложи други държави да я последват и ще се получи ефектът на доминото. Хърватският външен министър Миро Ковач призова балканските страни да действат в синхрон и да сътрудничат с Австрия и Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба За любовта и виното откриха в Благоевград
Изложба "За любовта и виното" откриха в Благоевград
Счетоводителите объркани при изчисляване на данък уикенд
Счетоводителите объркани при изчисляване на данък "уикенд"