НОВИНИ

По втори вариант решават задачи седмокласниците на НВО по математика

В 10.00 часа днес започна националното външно оценяване по математика за учениците в седми клас, по което те пишат по втори вариант, изтеглен от журналист, определен с жребий.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:20, 23.05.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още
втори вариант решават задачи седмокласниците нво математика

Изпитът по математика в седми клас се състои от 2 модула. Първият е с 20 задачи със затворен и със свободен отговор. Продължителността му е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Във втория модул седмокласниците трябва да решат 4 задачи - 2 с кратък числов, символен или словесен отговор и 2 с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул е 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пожела успех и на зрелостниците, и на седмокласниците. Според нея ключът към успеха на изпитите са спокойствието и натрупаните знания.

По вариант 1 работят днес зрелостниците на втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор, който започна в 8.00 часа. Дванадесетокласниците имат на разположение четири астрономически часа, а тези със специални образователни потребности - шест часа.

Зрелостниците можеха да избират да се явят на един от общо 13 учебни предмета за днешната втора матура. Най-много ученици са заявили участие в изпита по биология - 13 820. Английският език е посочен от 13 744 ученици, а географията и икономиката - от 6904. Над 10 000 зрелостници са предпочели вместо втора матура в дипломата им да бъде вписана средната оценка от държавните изпити за придобиване на професионална квалификация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сбогуваме се с репортера на БНТ Цветелина Атанасова
Сбогуваме се с репортера на БНТ Цветелина Атанасова
Стачките във Франция продължават
Стачките във Франция продължават