НОВИНИ

Почина митрополит Симеон

Митрополит Симеон е починал на 90-годишна възраст в Аризона. Той е бивш митрополит на Българска Западноевропейска епархия със седалище в гр. Будапеща. От 1994г. до 2013 г.се титулува Западно- и Средноевропейски митрополит със седалище в Берлин.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:52, 16.04.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
почина митрополит симеон

Почина Негово Високопреосвещенство бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон! Това съобщиха от отдела за връзки с обществеността на Българската православна църква.

"С голямо прискърбие ви съобщаваме, че днес 16 април на преклонна възраст след продължително боледуване в гр. Финикс, Аризона, се упокои в Господа Негово Високопреосвещенство бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон!

Бог да го прости, вечна и блажена да бъде паметта му!", съобщават от БПЦ.

След уреждане на формалностите тялото на митрополит Симеон ще бъде транспортирано в България и ще бъде изложено за поклонение за което допълнително ще бъде известено.

Приживе митрополит Симеон бе изразил желание да бъде погребан в Рилската света обител.

Светското име на митрополит Симеон е Христо Димитров Костадинов. Роден е на 17.09.1926 г. в гр. Варна. В ранните си години работи като учител. Докато е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски" в София, по решение на Св. Синод е приет като послушник в Преображенската св. обител.

От 22.01.1966 г. архим. Симеон е назначен за протосингел на Българската епархия в САЩ, Канада и Австралия със седалище в гр. Ню Йорк, която длъжност изпълнява до м. януари 1973 г.

На 14.01.1973 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата „Главиницки" и е назначен за викарий на Ню-Иоркския митрополит Йосиф и администриращ българската епархия в гр. Акрон, Охайо. На този пост епископ Симеон остава до м. декември 1978 г., когато е повикан в София. На 11.05.1979 г. той се завръща в Ню Йорк, САЩ.

От 22.12.1979 г. еп. Симеон е назначен за патриаршески викарий, управляващ българските църковни общини в Западна Европа.

На 17.04.1986 г. е избран за пръв митрополит на новоучредената Българска Западноевропейска епархия със седалище в гр. Будапеща, Унгария. По решение на Св. Синод от 30.05.1994 г., той се титулува Западно- и Средноевропейски митрополит със седалище в гр. Берлин, Германия.

Остава на своята катедра до 11.06.2013 г., когато на свое заседание в пълен състав Св. Синод го освободи по негова молба поради напреднала възраст и влошено здравословно състояние и минава в покой.

През 2013 г. за Западно- и Средноевропейски митрополит е избран дотогавашния викарен епископ на митрополит Сименон – митрополит Антоний.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Орбан предлага план за защита на ЕС от мигранти
Орбан предлага план за защита на ЕС от мигранти
Още едно силно земетресение разтърси Япония
Още едно силно земетресение разтърси Япония