НОВИНИ

​Почти половината от децата в Афганистан не ходят на училище

Близо половината от децата в Афганистан не ходят на училище заради военни конфликти, бедност, детски бракове и дискриминация на момичетата, съобщиха световните агенции, цитирайки доклад на международни организации.

bnt avatar logo
от БТА
16:09, 03.06.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още
​почти половината децата афганистан ходят училище

Броят на децата, останали извън класните стаи, се е повишил за първи път от 2002 година. Ширещото се насилие принуди много училища да затворят врати, което се отрази на крехкия напредък в образованието за момичета. Около 3,7 милиона деца на възраст между седем и 17 години, или 44 процента от децата, са останали извън класните стаи, като 2,7 милиона са момичета, каза министърът на образованието Мирваис Балхи на семинар, представяйки доклада на УНИЦЕФ, Ю Ес Ейд и независимия мозъчен тръст Самюъл Хол.

Талибаните, които се стремят да отстранят подкрепяното от САЩ правителство и да върнат в страната строгите ислямски порядки, след като бяха свалени от власт през 2001 година, решително се противопоставят на образованието на момичетата, а заплахите от "Ислямска държава" накараха много училища да прекратят дейността си, отбелязва Ройтерс.

В най-засегнатите провинции до 85 процента от момичетата не ходят на училище, посочват международните организации, без да уточняват точен времеви период или сравнения. Около 300 000 деца, които сега са записани в начално училище, рискуват да отпаднат от образователната система преди края на учебния цикъл, допълва Франс прес. Най-уязвими са децата в селските райони, от икономически затруднени семейства, както и децата, застрашени от разселване заради липсата на сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
150 хиляди гости  са посетили Казанлък за  Празника на розата
150 хиляди гости са посетили Казанлък за Празника на розата
​Българският ансамбъл спечели европейската титла на три топки и две въжета
​Българският ансамбъл спечели европейската титла на три топки и две въжета