Политическа интрига в ПЕС след отказа на Нинова да участва на Конгреса

Анализатори определиха като лош политически знак решението на Корнелия Нинова да бойкотира Конгреса на Партията на европейските социалисти. За очакванията от форума, който започва утре и за документите, които предстои да бъдат гласувани, от Лисабон предават нашите специални пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:08, 06.12.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Решението на Корнелия Нинова да не участва на конгреса в Лисабон създаде политическа интрига преди старта на конгреса в Лисабон. На него ще присъстват партийни лидери, премиери, членове на Европейската комисия и депутати от лявото политическо семейство.

Очаква се утре лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев за трети път да бъде преизбран на поста си. Както и формацията да утвърди своя общ кандидат за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Политологът Татяна Буруджиева, която е и бивш депутат от БСП, е наблюдател на конгреса по покана на ПЕС. Изненадана е от действията на Нинова, защото резолюциите, които ще бъдат гласувани са известни още от месец юни.

Татяна Буруджиева, политолог: Политическият знак е лош според мен. Всеки политически лидер трябва да си дава сметка, че партията му губи, когато той не застава на място с тежки сериозни аргументи и да поеме тази отговорност. Всъщност не е само БСП, която има някакви възражения, но лидерите на другите партии, които имат възражения ще бъдат тук и ще го изкажат на конгреса. Трябва да имаш елементарно самочувствие, даже не бих го казала смелост в собственото си партийно семейство да говориш свободно.

В документа за равенството на половете, от Партията на европейските социалисти призовават държавите-членки да ратифицират и приложат Истанбулската конвенция. Посочва се също, че това е единственият път напред за Европа, за гарантиране на защитата на жените и всички уязвими групи. Конституционният съд у нас вече се произнесе, че текстове от конвенцията противоречат на основния закон.

В отделен документ социалистите заявяват подкрепа за пакта за миграцията на ООН, както и за мерките за намаляване на негативните последици от нея.

Резолюциите, които ще бъдат гласувани, ще станат част от платформата на европейските социалисти за евровота през май следващата година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Транспортният министър уволни шефовете на БДЖ Владимир Владимиров и Велик Занчев
Транспортният министър уволни шефовете на БДЖ Владимир Владимиров и Велик Занчев
Корнелия Нинова няма да участва в конгреса на ПЕС
Корнелия Нинова няма да участва в конгреса на ПЕС