НОВИНИ

Политическата криза в Полша продължава, парламентът е окупиран

Полският парламент е парализиран, след като бе окупиран от депутати от опозицията. Те протестират срещу действията на консервативното мнозинство, които наричат антидемократични и незаконни.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:34, 11.01.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света
политическата криза полша продължава парламентът окупиран

Депутатите окупираха парламента от 16 декември, първоначално в знак на протест срещу опитите на властта да ограничи драстично свободите на парламентарната преса. След това протестът им се пренесе върху незаконното според тях гласуване на бюджет 2017.

Въпреки преговорите проведени днес между ръководителите на партиите, за да може долната камара да започне работа, доминираният от консерваторите Сенат одобри оспорван законопроект за бюджета. Опозицията настоява бюджетът да бъде гласуван отново, оспорвайки това, че парламентарното мнозинство го гласува на 16 декември в друга зала. Лидерът на партията "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински осъди „антидемократичните и незаконни“ действия на опозицията и подчерта, че всички действия на неговата партия са законни.

„Бюджетът е приет и се надявам, че веднага, след като бъде подписан от президента Анджей Дуда, ще бъде публикуван в Държавния вестник“, каза той пред журналисти. Няколкостотин души протестираха пред парламента, изразявайки подкрепата си за депутатите от опозицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
CNN защити решението си да разгласи, че Русия има компромати за Тръмп
CNN защити решението си да разгласи, че Русия има компромати за Тръмп
Сняг затрупа и Света гора
Сняг затрупа и Света гора