НОВИНИ

Политическият път на Ердоган

Определян е като една от най-противоречивите личности в историята на Турция. Почти 40 години Реджеп Ердоган е в политиката. Бил е кмет, премиер, а от две години е президент. За амбициите на Ердоган и за политическия му път - от Биляна Бонева

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:55, 17.07.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Реджеп Ердоган умее да се задържа на върха. Излиза на политическата сцена през 70-те години като активен член на Партията на благоденствието. През 1994-та вече е кмет на Истанбул. Но на поста се задържа само две години. Свален е с военен преврат. През 1998-ма партията е забранена. А Ердоган е изпратен в затвора за четири месеца заради разпалване на религиозна омраза.

Три години по-късно Ердоган отново е в политика. Заедно с Абдула Гюл, основа ислямистката Партия на справедливостта и развитието. На парламентарните избори партията печели убедително мнозинство, което осигурява на Ердоган премиерското кресло. Задържа се на него цели 11 години.

Пътят му нагоре продължава. През 2014-та Ердоган стана първият пряко избран президент на Турция.

Противниците му твърдят, че той завзема все повече власт и че единствената му цел е да превърне Турция от парламентарна република в президентска.

Армията в Турция неведнъж се намесвала, за да защити светското управление на страната. Преди три години, обаче, членове на висшето военно командване на страната бяха осъдени на доживотен затвор за опит за " военен преврат срещу Партията на справедливостта и развитието". След операцията с кодовото име ЧУК стотици офицери, журналисти бяха осъдени.

2013-та се оказа тежка за Ердоган. По улиците излязоха хиляди негови противници. Но Ердоган, отново стана победител. А Няколко месеца по-късно управлението беше разтърсено от корупционен скандал. Ердоган, обаче, не се поколеба да обяви, че подбудителите са извън Турция. И се закле да ги унищожи.

Какво следва след президент? Султан, иронично обясняват неговите противници. Ердоган е критикуван заради стила си на управление.

Неодобрение предизвика и новия президентски дворец. Разкош в 1000 стаи. По размер Ак Сарай е по-голям от Белия дом и от Кремъл.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джон Кери: Твърденията за роля на САЩ в проваления преврат, са неверни
Джон Кери: Твърденията за роля на САЩ в проваления преврат, са неверни
От нашия специален пратеник: На площадите в Истанбул в момента е спокойно
От нашия специален пратеник: На площадите в Истанбул в момента е спокойно