НОВИНИ

Пореден протест в Сърбия с искане за смяна на властта и свободни медии

И тази вечер в Сърбия се провеждат протести на организацията "1 от 5 милиона". Демонстрантите поискаха оставката президента Алексанъдр Вучич, на премиера Анна Бърнабич, на председателя на парламента Мая Гойкович, както и смяна на ръководството на държавната телевизия РТС.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:16, 23.03.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

В началото на протеста говори известният сръбски артист Бранислав Лечич. Той повтори исканията на демонстрантите и призова за организиране на свободни и честни избори в рамките на 6-9 месеца. Лечич призова "цяла Сърбия да се събере в Белград на 13 април и да протестира срещу режима на Вучич".

Множеството носи транспаранти, на които пише: "Вучич, ти си приключил", "Плячката на пенсионерите не е реформа", "Да не позволяваме страхът да стане професия", "Добре дошли в Дисниленд", "Събуди се Сърбия" и др. На протеста звучи и шлагера на Момчил Баягич-Баяга - "Пада влада" (Правителството пада).

В последствие множеството се оправи към сградата на РТС, на чийто вход са поставени ограждения. Един от протестиращите заяви пред репортери, че гражданите искат медиите да бъдат свободни и властите да спрат да се опитват да разделят хората. Той каза, че нахлуването в сградата на РТС миналата събота е реакция на гражданите, защото правителството не иска да чуе протестиращите.

Протестиращите призоваха гражданите да "изразят недоволството си от сегашния режим с достойнство и култура". Демонстрантите изискват честни и свободни избори, свободни медии 6 до 9 месеца преди изборите, промяна в държавното ръководство, както и разкриването на убийството на лидера на СДП Оливер Иванович.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6 по Рихтер разтърси Западна Колумбия
6 по Рихтер разтърси Западна Колумбия
Тръмп приветства края на халифата с обещания за бдителност
Тръмп приветства края на "халифата" с обещания за бдителност