НОВИНИ

Великобритания напуска ЕС (ОБЗОР)

Британците изненадаха сами себе си и шокираха Европа. След 43 години членство в Европейския съюз решиха да напуснат общността. Драматична бе нощта след вота - до последно резултатите от допитването останаха изключително близки и противно на предварителните очаквания, утрото дойде с обрат - 51.9 % гласуваха "за" излизане, а 48.1% от британците пожелаха да останат. Няколко часа по-късно премиерът Дейвид Камерън подаде оставка, анализаторите заговориха за ефекта на доминото. Шотландия намекна, че скоро може да се проведе референдум за независимост. В Европа националисти призоваха за аналогичен на британския референдуми в собствените им страни. Пазарите регистрираха исторически срив на паунда.

bnt avatar logo
от екип на БНТ
20:05, 24.06.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света
Джени Уотсън, главен преброител на реферндума във Великобритания: "Общият брой бюлетини за оставане е 16 милиона 141 хиляди 241. Общият брой бюлетини за излизане е 17 милиона 410 хиляди 742. Това означава, че Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз!

Премиерът Камерън незабавно подаде оставка.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания: "Ще направя всичко като премиер да удържа кораба през следващите седмици и месеци, но не мисля, че е ще бъде редно да се опитам да остана капитанът, който води страната към следващата й цел.

Камерън ще се оттегли до октомври, когато е конгресът на консерваторите. Най-отявленият му противник поиска 23 юни да стане национален празник.

Найджъл Фараж, лидер на Британска партия на независимостта: Преди 25 години, ние - евроскептиците имахме едва 164 гласа. Днес 17 милиона души гласуваха за илизане от съюза.

Бившият лондонски кмет Борис Джонсън, също консерватор, но агитирал против еврочленството, беше освиркан на излизане от дома си.

За разлика от него повечето лондончани гласуваха за оставане в съюза. Както и отвъдморската територия Гибралтар, северна Ирландия и Шотландия. Резултатите едва станаха ясни и се чуха гласове за отцепване. Северноирландският вицепремиер Мартин Макгинес призова Лондон да разреши допитване за обединение с Ирландия, а шотландският премиер Никола Стърджън заяви, че въпросът за втори референдум за независимост вече стои на масата. В Глазгоу явно я подкрепят.

Твърдо против европейското членство гласуваха Англия и Уелс. Така референдумът ясно раздели Обединеното кралство.

Избирателната активност на британците беше близо 72 процента - най-високата от 92-ра година насам.

Още по темата вижте прякото включване на Владислав Велев от Лондон, както и интервю с политолога и анализатор в Европейския съвет Улрике Естер Франке за това дали ще има референдум в Шотландия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
А сега накъде? питат и британците у нас
"А сега накъде?" питат и британците у нас
Откриха новата спортна зала в Кубрат
Откриха новата спортна зала в Кубрат