НОВИНИ

Повдигнаха обвинения срещу полицай, опитал се да помага на "Ислямска държава"

Американски полицай беше арестуван днес по обвинение, че се е опитал да предостави материална помощ на групировката "Ислямска държава", съобщи министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от Ройтерс. По-късно срещу арестувания 36-годишен служител на транспортната полиция в столицата Вашингтон Никълъс Янг бяха повдигнати обвинения по един-единствен член от наказателния кодекс - опит да предостави материална подкрепа на терористична група.

bnt avatar logo
от БТА
21:01, 03.08.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
повдигнаха обвинения полицай опитал помага ислямска държава

Янг, който живее във Вирджиния, ще бъде изправен по-късно днес пред областен съд в Александрия, предаде Асошиейтед прес. Според писмените му показания пред ФБР през юли той изпратил кодове от ваучери на стойност 245 долара, с които трябвало да се зареди акаунт в приложение за мобилна комуникация, през който "Ислямска държава" вербувала свои последователи.

Янг изпратил кодовете на човек, когото мислел, че работи за "Ислямска държава", но той се оказал агент под прикритие на ФБР. Янг може да получи до 20 години затвор. Документи показват, че той е бил под наблюдение още от 2010 г. и е пътувал два пъти в Либия през 2011, където твърди, че се е присъединил към бунтовниците, опитващи се да свалят Муамар Кадафи от власт.

Говорител на прокуратурата съобщи, че Янг не е представлявал заплаха за пътниците или служителите в метрото през шестте години, в които е бил следен. "Нищо, което е казвал или което е искал да направи, не е било свързано с тях. Той се е интересувал единствено как да замине за чужбина", добави говорителят.

Общо срещу 90 граждани на САЩ са повдигнати обвинения, свързани с ИД, след 2014 г. Това е първият случай, отнасящ се до служител на реда, посочва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътнически неволи на жп спирката „Искърско шосе“
Пътнически неволи на жп спирката „Искърско шосе“
Голям пожар бушува край три тополовградски села (СНИМКИ + ВИДЕО)
Голям пожар бушува край три тополовградски села (СНИМКИ + ВИДЕО)