НОВИНИ

Повече правомощия за швейцарските тайни служби?

Швейцария, която както знаете, е страната с най-много референдуми, днес отново има обществено допитване. Гражданите решават дали да се дадат повече правомощия на тайните служби. Защо според социолозите изходът от днешния вот ще бъде "да" разказва Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:28, 25.09.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

През 2015-та, швейцарският парламент гласува закон за засилване на правомощията на тайните служби. Днес обаче последната дума има народът. Ако гражданите кажат "да", разузнавателните служби ще имат правото да проникват в компютри, да следят трафика в интернeт, да проверяват пощенски пратки и да подслушват телефонни разговори. Това, разбира се - в случай, че има наличие на сериозна и конкретна заплаха за сигурността на страната.

Според последните социологически проучвания, 53% от швейцарците одобряват идеята. 35% са против, а 12% все още не са решили как да гласуват. За разлика от други европейски държави, към този момент Швейцария не е била обект на терористични нападения. Правителството обаче смята, че досегашният закон е неактуален и затягането на мерките е задължително, предвид ситуацията в Европа.

Ако мярката влезе в сила, тайните служби ще могат да следят онлайн дейсността на хората, но само след като получат съдебно разрешение. Няколко други европейски държави, сред които и Франция, вече са дали по-големи правомощия на разузнавателните си служби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всеки квартал в Бургас със свой цвят и различен символ
Всеки квартал в Бургас със свой цвят и различен символ
Експлозия в магазин в центъра на Будапеща
Експлозия в магазин в центъра на Будапеща