НОВИНИ

Празнично шествие и шест музикални сцени на 24 май в Пловдив

В Пловдив отбелязват Деня на славянската писменост с празнично шествие на мажоретки, духови оркестри и концерт, в който се включват 320 хористи. За първи път тази година по пътя на шествието са разположени шест отделни сцени.

bnt avatar logo
от БНТ
12:57, 24.05.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Празничното шествие тази сутрин започна от площада пред Хуманитарната гимназия „Свети свети Кирил и Методий“, където през 1851 година е положено началото на честванията на Деня на славянската писменост.

Шествието беше предвождано от мажоретния състав при Хуманитарната гимназия, като към него се включиха представителните оркестри на всички пловдивски училища. Музикантите преминаха по Главната улица, където бяха разположени още пет сцени, на които свиреха духовия оркестър на Музикалното училище, тромпетисти от Музикалната академия, Военния духов оркестър.

Шествието завърши тук, на площад „Централен“, където 320 хористи от всички пловдивски формации пяха „Де е България?“, Химна на град Пловдив и „Върви, народе възродени“ под съпровода на Пловдивската опера.

Тържествата, по повод 24 май в Пловдив, преминават под надслов ЗАЕДНО, каквото е и мотото на Пловдив-Европейска столица на културата. Затова и шестте букви на думата Заедно отговарят на 6-те сцени, на които са музикалните програми.

Програмата тук на площада ще завърши с общо хоро, в което ще се включат всички присъстващи

Тържествата в Пловдив ще продължат до вечерта с гайдарско шествие и концерт на Музикалната академия на площад „Стефан Стамболов“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха още трима мъже за атаката в Манчестър
Задържаха още трима мъже за атаката в Манчестър
Боянският псалтир е най-старият среднобългарски ръкопис, съхраняван в НИМ
Боянският псалтир е най-старият среднобългарски ръкопис, съхраняван в НИМ