НОВИНИ

Преди голямата среща НАТО - Европейски съюз в Брюксел

Европейският съюз и НАТО подписаха съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството си. Това стана в навечерието на очакваната драматична среща на върха на алианса, на фона на разногласията между Съединените щати и Европа и заканите на президента Тръмп да накара европейските си съюзници да плащат повече за отбрана.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:25, 10.07.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Столтенберг, Туск и Юнкер демонстрираха отлични отношения в навечерието на срещата на върха на НАТО и на фона на задълбочаващата се криза в трансатлантическите връзки. Очаква се американският президент Доналд Тръмп отново да дойде в Брюксел с посланието, което повтаря почти всекидневно - ЕС сам да се грижи за собствената си сигурност, а не да разчита на Америка. Доналд Туск днес директно се обърна към Тръмп и му припомни, че страните от ЕС все пак отделят много повече средства за сигурност, отколкото Русия и Китай и че Америка няма по-добър съюзник от Европа.

Доналд Туск - председател на ЕС: "Скъпа Америка, цени съюзниците си, защото нямаш твърде много. И скъпа Европа, давай повече пари за отбрана, защото всеки уважава добре подготвения и оборудван съюзник. Парите са важни, но искрената солидарност е още по-важна. Г-н президент, моля помнете това утре, когато ще се срещнем в НАТО, но преди всичко ,когато се срещате с президента Путин в Хелзинки. Винаги си струва да знаеш кой е твоят стратегически приятел и кой е твоят стратегически проблем".
Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: "Европа поема повече отговорност за собствената си сигурност чрез ПЕСКО и Европейския отбранителен фонд. И това е допълнение, не замества НАТО, НАТО остава основния стълб на евроатлантическата сигурност".

ЕС и НАТО се разбраха за по-активно сътрудничество в областта на военната мобилност, киберзаплахите и борбата с тероризма и нелегалната миграция. В декларацията обаче не се споменава нищо за увеличаването на бюджетите за отбрана до 2 процента от БВП - целта, която Алиансът си постави до 2024 година и за която Доналд Тръмп категорично настоява. Американският президент пристига тази вечер в Брюксел заедно със съпругата си Мелания.

Белгийската столица въведе изключителни мерки за сигурност, още повече ще пристигането президентската двойка съвпада в полуфиналната футболна среща между Белгия и Франция. Обиколката на Тръмп ще завърши в Хелзинки, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 млн. лв укрити приходи от електронна търговия, установи НАП-Бургас
15 млн. лв укрити приходи от електронна търговия, установи НАП-Бургас
Франция срещу Белгия - в очакване на полуфиналната среща от Мондиала
Франция срещу Белгия - в очакване на полуфиналната среща от Мондиала