​Предизборната агитация - само на български, решиха депутатите

Предизборната агитация ще продължи да се води единствено на български език, решиха депутатите с гласуваните на второ четене промени в Изборния кодекс.

от БГНЕС
15:55, 14.02.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
​предизборната агитация български решиха депутатите

Предложението на ДПС да се въведе възможност предизборната кампания да се води и на друг език, но с осигурен превод на българския, не срещна одобрението на парламентарното мнозинство. От Движението го аргументираха с резолюция на Европейския парламент от 24 март 2009г., отнасяща се до многоезичието като преимущество за Европа и обща отговорност на всички страни-членки на общността.

„Ние от ДПС считаме, че с основното човешко право за агитация на майчин език по време на предизборна кампания и колегите от ГЕРБ, и от БСП разбира се, биха могли да разяснят и да представят своите предизборни програми и приоритети, с които се явяват на избори“, подчерта депутатът Севим Али.

Председателят на партията Мустафа Карадайъ пък се позова на Конституцията и по конкретно на нейния чл. 3. Там се казва, че българският език е официален в България, но според Карадайъ той не е единственият. По предложенията нямаше други изказвания и то бе отхвърлено с едва 26 гласа в негова подкрепа.

Депутатите гласуваха още всяка една парламентарно представена партия да има поне един свой член в ЦИК, РИК и ОИК.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В мелнишкото село Любовище отбелязват празника на виното и любовта
В мелнишкото село Любовище отбелязват празника на виното и любовта
Свети Константин-Кирил Философ е новото име на НГДЕК
"Свети Константин-Кирил Философ" е новото име на НГДЕК