НОВИНИ

Официално започнаха преговорите за правителство в Германия

Днес официално стартираха преговорите между германските консерватори и социалдемократите за съставяне на нова широка коалиция под ръководството на Ангела Меркел. Възможните бъдещи коалиционни партньори са решени да постигнат бързо резултати - нагласите са да се разберат до две седмици. Преди това обаче те трябва да преодолеят някои препятствия. Кои са те? - От Бон чуйте Емилиян Лилов, Дойче веле.

bnt avatar logo
от Емилиян Лилов, Дойче веле
20:55, 26.01.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Още на старта на преговорите Ангела Меркел поиска те да приключат бързо. С това е съгласен също и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: „Искаме преговорите да приключат бързо. Хората очакват от нас да вървим към съставянето на правителство и аз влизам в преговорите с оптимизъм. Смятам, че целта е постижима в обозримо време."
Мартин Шулц, лидер на ГСДП: „Германия е най-голямата и най-силна членка на голямото европейското семейство и трябва да се погрижи, ЕС да може да разчита и занапред на нея."

До две седмици преговорите трябва да приключат успешно, а до Великден Германия да има ново правителство, а тази година Великден се пада доста рано - на 1-ви април, но пътят дотам няма да е лесен - социалдемократите държат на искането си за събирането на разделените бежански семейства - въпрос, по който консерваторите смятат, че не са способни на никакви нови отстъпки. Разногласия има и по въпроса за временните трудови договори, които, според социалдемократите, трябва да са по-скоро изключение, а не правило. Хората на Мартин Шулц настояват също и за премахването на разликите в медицинското обслужване на пациентите с обикновени, държавни здравни осигуровки и частно осигурените пациенти.

Последното препятствие ще бъде след края на преговорите, тогава цялата членска маса на Социалдемократическата партия - 440 хиляди души с партиен билети трябва да одобрят евентуалното коалиционно споразумение, а съпротивата вътре в партията е много силна. Което ще рече, че нищо не е сигурно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонт на втория етаж на Балабановата къща в Пловдив
Ремонт на втория етаж на Балабановата къща в Пловдив
Реакции срещу конкурс Училище без насилие и стереотипи, определени от пола
Реакции срещу конкурс "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола"