НОВИНИ

Президентът на Колумбия получи Нобеловата награда за мир

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос спечели тазгодишната нобелова награда за мир. Отличието е за приноса му в установяването на мир в страната. През август, Сантос и въоръжените бунтовници от ФАРК сключиха споразумение, което сложи край на 52 годишната война в Колумбия. Сантос и лидурът на Фарк Родриго Лондоньо бяха сред фаворитите за наградата, въпреки ,че на референдум на 2 октомври колумбийците отхвърлиха сделката им.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:08, 07.10.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

65 годишният президент на Колумбия Хуан Мануел Сантос на практика промени историята на родината си.

Карин Кулман, председател на норвежкия нобелов комитет
"Норвежкият нобелов комитет реши да връчи нобеловата награда за мир на колумбийския президент Хуан Мануел Сантос за решителните му усилия да сложи край на гражданската война в страната му, продължила над 50 години и предизвикала разселването на близо 6 милиона души. Наградата е и почит към колумбийския народ и към близките на жертвите ".

Жертвите са близо 260 000. На 26 септември,Сантос и лидерът на ФАРК , известен с името Тимошенко подписаха мирното споразумение със символична писалка, изработена от патрон. Двете страни водеха четиригодишни преговори с посредничеството на Куба и Норвегия. На 2 октомври, обаче колумбийците отхвърлиха сделката на референдум с едва 50.2 процента.

Противниците й смятат, че бунтовниците трябва да са в затвора , а не в политиката и наричат ФАРК най-големият наркокортел в света.

Сантос започна нови преговори и се надява до 31 октомври да има резултат.

Хуан Мануел Сантос, президент на Колумбия
"Колумбийци, тази награда е за вас, за жертвите и за това да няма повече жертви".

Днес "Тимошенко" заяви, че иска само мир, а не награда, а една от най-известните похитени от него жени направи впечатляващо изявление. Игрид Бетанкур, преживяла 6 години в плен на ФАРК, бивша колумбийска депутатка и кандидат-президент смята, че бунтовниците също е трябвало да получат Нобел за мир.

;

Вижте още:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юбилейна изложба на Атанас Дафинов
Юбилейна изложба на Атанас Дафинов
Скандирания и безредици в пленарната зала прекратиха заседанието на НС
Скандирания и безредици в пленарната зала прекратиха заседанието на НС