Манолова: Интернатите за деца трябва да бъдат незабавно закрити

Специализираните интернати за деца трябва да бъдат незабавно закрити. За това настоява националният омбудсман Мая Манолова. При внезапна проверка на интерната в сливенското село Драгоданово, Манолова и екипа й в са констатирали шокиращи нередности.

от Веселин Цветанов
16:00, 07.10.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Децата живеели в остаряла сграда, а образованието е на изключително ниско ниво. В България има общо 6 такива домове с 250 деца. По думите на омбудсмана във всички има сериозни нередности и нечовешки условия за живот. По думите й не трябва да се чака приемането на новия Закон за детското правосъдие, а тези институции да бъдат закрити веднага.

Мая Манолова – омбудсман
„Какви са новите неща, които констатирахме. Нови случаи на сексуално насилие. Последният случай е от лятото, като насилваното дете е с психически проблеми. Момичета, които изкарват по 5 лева от сексуални услуги в селото. Едно детенце със счупена ръка, което от вчера се оплаква, че го боли ръката, но едва днес по наше настояване беше извикана спешна помощ. Наистина е нечувано в България, в 21 век, деца да се затварят в подобни институции за просия, за скитничество, за бягства от дома, за бягства от институции в които са настанени, тъй като са без родителски грижи. Тези деца да живеят в такава обстановка – без лично пространство, без джобни пари, с тази храна, без никакъв адекватен учебен процес.“
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отпускат 7000 евро за възстановяването на Цвети Стоянова
Отпускат 7000 евро за възстановяването на Цвети Стоянова
Близо 500 мигранти са влезли у нас за последната седмица
Близо 500 мигранти са влезли у нас за последната седмица