НОВИНИ

Училищно посредничество - начин за справяне с насилието

В Сливенска област стартира нов модел за справяне с насилието - училищната медиация. Повече от половината училища в Сливен имат медиатори, а в четири от тях има и ученици медиатори.

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 07.10.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Тяхната задача ще бъде да помагат на хората сами да разрешат конфликта по възможно най-добрия начин. За целта ще им бъдат осигурени специално оборудвани кабинети, финансирани от самите училища.

"Всичко остава в стаята" това заявиха малките медиатори от Сливен

При този модел на работа е много важно да има желание и от двете страни на конфликта. Медиаторите най-често разрешават междуличностни конфликти, но очакват да идват и хора с проблеми в семейството. При по-тежки проблеми свързани с агресия, се налага и работа с психолог.

Катина Клявкова, медиатор :
"Обикновено хората търсят медиатора, когато конфликтът е набрал сила, но вече все повече хора търсят помощ още в началото. С отвореност, искреност и естествено държание медиаторът печели доверието на хората. Училищната медиация отдавна действа в Eвропейския съюз. Там отчитат повече от положителен резултат. Децата научават по-лесно цената на разбирателството в колектива, учат се да правят избор и да бъдат отговорни. В повечето страни училищният психолог работи с външен медиатор за може да има една абсолютно неутрална позиция. Медиацията стига надълбоко и има траен ефект. Всеки може да бъде медиатор, ако остане неутрален при разрешаването на конфликта."

Според Клявкова българското училище е готово да посрещне модела на медиацията и тази промяна се налага за да бъде образованието приобщаващо. В четири училища в София се пробва този модел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продават на търг предмети на Елвис Пресли
Продават на търг предмети на Елвис Пресли
Каталунският парламент одобри провеждането на референдум за независимост
Каталунският парламент одобри провеждането на референдум за независимост