НОВИНИ

Японско светило в областта на изкуствения интелект у нас

Японско светило в областта на изкуствения интелект и високите технологии изненадващо дойде у нас. За пръв път. За по-малко от 24 часа. На път за Стокхолм, за да присъства на церемонията по връчване на Нобеловата награда за медицина на японския професор Йошинори Осуми.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
08:46, 12.12.2016
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Учените ни от БАН имаха шанс да го чуят благодарение на новия японски посланик у нас Шиничи Яманака - също авторитет в областта на образованието и науката. Професор Юичиро Анзаи е президент на Японското общество за поощряване на науката. За съвременна Япония развитието на фундаменталната наука е върховен приоритет.

БНТ: Може ли роботът да стане по-съвършен от човешките същества?

Проф. Юичиро Анзаи: О, не мисля. Според някои хора роботите с изкуствен интелект ще надминат хората до 2045 година, но аз вярвам, че човешкият интелект е много по-могъщ от машините. От много много години работя това и правя проучвания и не мисля, че роботите ще превземат нашия живот.

БНТ: Кой кого разбира по-добре - човекът-робота или роботът-човека?

Проф. Юичиро Анзаи: Човекът! Освен интелект хората притежават и мъдрост. Роботите не изпитват чувства. При тях няма съчувствие или мъдрост, те не могат да говорят така както ние можем. Това са наши високо интелектуално способности. Те са дадени на хората, а не на машините.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Машинистите може да са били преуморени, според председателя на СБЖ
Машинистите може да са били преуморени, според председателя на СБЖ
Кои са вероятните причини за трагедията в Хитрино?
Кои са вероятните причини за трагедията в Хитрино?