НОВИНИ

Президентът Плевнелиев: Откриваме нов хоризонт за сътрудничество с Бразилия

Каквото и да правим заедно, ще отстояваме интеграцията, свързаността и приятелството, каза Росен Плевнелиев на среща с българската общност и с дипломатическия корпус в град Бразилия, съобщи президентският прессекретариат.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:30, 02.02.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света
президентът плевнелиев откриваме нов хоризонт сътрудничество бразилия

Българската външна политика е балансирана и се базира на три основни принципа - интеграцията, свързаността и приятелството със съседните страни. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в българското посолство в бразилската столица, където се срещна с представители на българската общност, почетните консули на България в Бело Оризонте, Рио де Жанейро, Ресифе и Флорианополис и на дипломатическия корпус в Бразилия. Срещата се проведе в първия ден от официалното посещение на държавния глава в Бразилия.

"Историята на Балканите е история на конфликти, но днес регионът е пример за подражание, а България е горд член на Европейския съюз - проект за мир, който изисква високо равнище на сътрудничество и интеграция между различни нации, които да направят невъзможен бъдещ конфликт", каза президентът Плевнелиев. "Днес България е страна, която предлага решения на многобройните кризи не само в ЕС, но и в целия свят", допълни държавният глава.

"В трудни времена трябва да покажем характер и способности, в трудни времена показваме кои сме и точно в такива моменти ценностите ни определят решенията. България знае коя е - имаме хилядолетна история и в сътрудничество с Бразилия можем да допринесем за един по-добър свят", заяви президентът Росен Плевнелиев.

За България Бразилия е най-големият пазар в Латинска Америка и днес откриваме нов хоризонт в двустранното ни сътрудничество, посочи още държавният глава, като открои предимствата на страната ни в редица области. "Каквото и да правим заедно, ще отстояваме интеграцията, свързаността и приятелството", категоричен беше българският президент.

Във втория ден от официалното си посещение в Бразилия държавният глава ще насърчи контактите между бизнеса от двете страни на съвместен българско-бразилски бизнес форум. Домакин на срещата ще бъде Националната камара на индустрията на Бразилия. От българска страна във форума ще се включи 20-членна бизнес делегация, се казва в съобщението на президентския прессекретариат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка е починала в хотел в Шри Ланка
Българка е починала в хотел в Шри Ланка
Бившият шеф на Петробрас осъден на 12 години за корупция
Бившият шеф на Петробрас осъден на 12 години за корупция