НОВИНИ

Приключи евакуацията на мигрантите в лагера край Кале

Франция обяви края на евакуацията на мигрантския лагер Джунглата край Кале, където бяха концентрирани около 7 хиляди души. Операцията по премахването му вече започна, а обитателите се настаняват в центрове из цяла Франция. Пред деня днес догаряха пожари в лагера, подпалени снощи от заминаващите мигранти.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:54, 26.10.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Пожарите пламнаха докато още се извиваха опашки за напускане на лагера. Стигна се до експлозия, вероятно на газова бутилка, въпреки че властите ликвидираха своевременно всяка опразнена палатка. Според местния префект подпалването на опразнените убежища преди тръгване е национална традиция на част от мигрантите. Има и сведения, че огънят е дело на активисти.

Зиа- мигрант:
Искам да отида във Великобритания, да не съм тук. С джунглата е свършено, но не разбирам къде отивам. Сега се качвам на автобуса.

Евакуираните се настаняват в 450 центрове, където могат да кандидатстват за убежище. Франция предлага и помощ за доброволно завръщане в родните страни. Малолетните, които може да бъдат приети на Острова тази нощ остават в пригодени контейнери край лагера.

Френските власти са в готовност да предотвратят опити за завръщане на укрили се мигранти. Джунглата стана един от най-ярките символи на бежанската криза в Европа. Френският президент Оланд обеща ликвидирането му до края на годината при силен обществен натиск преди изборите за държавен глава през април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откраднаха специално колело на дете с детска церебрална парализа
Откраднаха специално колело на дете с детска церебрална парализа
Затвориха булевард в Пловдив заради опасни тролейбусни жици
Затвориха булевард в Пловдив заради опасни тролейбусни жици