НОВИНИ

Приключи Светият и Велик събор на остров Крит

Днес приключи официално работата си Светият и Велик Събор на остров Крит. Нито една от отсъстващите четири църкви не дойде по време на едноседмичната му работа. През това време участниците в Събора подписаха шестте предварително определени теми, които бяха подложени и на допълнителни дискусии.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:25, 25.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:13 мин.
По света

За една седмица работа Съборът успя да разгледа шестте теми, за които се събра. Показа и че не всичко е предрешено, допусна спорове, дискусии и по-малки или по-големи корекции. Най- силни се оказаха дебатите около темата за отношенията на православните с останалите християнски изповедания. Стана ясно още, че отсъствието на четирите автокефални църкви няма да попречи решенията на Събора да са обвързващи за всички. Появи се и идея Съборът да стане постоянно действащ и да започне да се провежда редовно на 3 до 5 години.

Наталия Василевич, Беларус, докторант по "Междурелигиозни отношения" в Университета в Бон: Трудно е да се оцени огромното значение на Събора, такова събитие не е имало векове. Той се готви 100 години, с участие на хиляди хора, много богослови развиха концепции за него. за съжаление не всички църкви стигнаха до финала.

За Наталия Василевич посланието на Събора е единство, което означава 14-те църкви да говорят с един глас. И още.

д-р Смилен Марков, преподавател във Великотърновския университет: Бе посочено, че православната църква е ангажирана с проблемите на съвременния свят. Без да се нагърбва с тяхното окончателно решаване тя стои в центъра. Там, където човекът страда, където има нужда от утеха, където има нужда от подкрепа.

До последно на Събора не пристигна нито една от четирите православни църкви - Българската, Антиохийската, Грузинската и Руската.

Наталия Василевич: Българската църква загуби от отсъствието си, защото тук се решаваха важни въпроси за отношенията между църквите. Българската църква, отделяйки се от Събора игра срещу себе си. Останалите също загубиха от отсъствието на четирите църкви, но самите те загубиха повече. Гласовете им не се чуха, те не отстояха своите интереси.

На въпрос какво ще кажат на обикновените хора от четирите отсъстващи църкви, съветникът на Вселенския патриарх архидякон Йоан Хрисавгис отговори:

архидякон Йоан Хрисавгис, Вселенска патриаршия: Тези хора са представени, защото посланията на Събора се отнасят до целия свят. Всички епископи, които участват тук представят не само поместните си църкви, но и Вселенската църква като цяло.

Секретарят на Събора пък епископ Йов Телмиски добави, че в демокрацията не всички избиратели гласуват, но резултатите от изборите са валидни за всички. Така е и при Събора.

Още за Събора вижте във включването на Елиана Димитрова .


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на преговорите между Европейския съюз и Великобритания
В очакване на преговорите между Европейския съюз и Великобритания
Политическата буря на Острова набира сила
Политическата буря на Острова набира сила