НОВИНИ

Примирие в сирийския град Хомс

Сирийските бунтовници започнаха да напускат последния контролиран от тях квартал в град Хомс. Споразумението с правителството беше постигнато на 1 декември. Според него, целият град минава под контрола на правителствените сили.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:59, 09.12.2015
Чете се за: 00:34 мин.
По света

В Хомс боевете спряха. Поне за два месеца. Очаква се толкова време да продължи изпълнението на споразумението. Примирието беше постигнато с посредничеството на ООН. Правителствените сили се съгласиха да вдигнат обсадата на Уаер, за да се изтеглят бунтовниците.

Уаер, е последният квартал, който бунтовниците бранеха в Хомс. Предполага се, че там има около 2 000 бунтовници заедно със семействата им. Очаква се днес от Уаер да си тръгнат около 800 души. Примирието върна надеждите на цивилното население в Хомс.

Абу Ахмад: "Хубаво е, че има примирие. Надявам се, че живота тук отново ще бъде като преди."

Адам Ал Абас: "Надяваме се на най-доброто. Какво може да искаме освен сигурност. Какво е по-важно от сигурността?!"

Хомс беше смятан за "столицата на революцията". Оттам през 2011 година тръгнаха протестите срещу Башар Асад. Една година по-късно правителствените сили превзеха града без Уаер. Кварталът се превърна в укпрепление на бунтовниците. След споразумението, за първи път от 1 година хранителни продукти стигнаха до Уаер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС ще гласува на второ четене промените в Конституцията
НС ще гласува на второ четене промените в Конституцията
Нощта на Студентския празник в София
Нощта на Студентския празник в София