НОВИНИ

Продължава издирването на извършителя на атаката в Берлин

В Германия продължава издирването на извършителя на атаката с камиона на коледния базар в Берлин. "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. Шест от жертвите вече са идентифицирани. По непотвърдени данни сред загиналите има украински, италиански и израелски граждани. Снощи беше освободен задържаният пакистанец, за когото се предполагаше, че е извършителят на нападението.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:04, 21.12.2016 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

"Брайтшайдплац" - площадът, който трябваше да зареди Берлин с коледен дух потъна в тишина и скръб. Шофьорът, който вряза камиона в коледния базар все още е на свобода. От полицията предупредиха, че вероятно е въоръжен.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението, но кой е извършителя все още не е ясно. Снощи беше пуснат задържания пакистанец, за когото се предполагаше, че е нападателя. Той категорично отричаше да е замесен в атаката. Липсваха и доказателства той да е бил в кабината на камиона.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че от самото начало полицията работи по много следи, а не само по една.

Томас де Мезиер, вътрешен министър на Германия: Разследването продължава. Трябва да оставим силите за сигурност да си вършат работата, те работят под голямо напрежение. Никой няма да се успокои, докато извършителите не бъдат заловени.

По непотвърдени данни, сред загиналите при атаката има украински, италиански и израелски граждани. Млада италианка е в неизвестност. Мобилният ѝ телефон е бил открит на мястото на трагедията. Издирва се и жена от Израел. Украински дипломатически източници съобщиха, че вероятно украински гражданин е загинал при нападението на коледния базар.

Съветът за сигурност на ООН осъди нападението. Определи го като "варварско и малодушно" и призовава извършителите да бъдат изправени пред съда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реформаторите връщат мандата за правителство на президента Плевнелиев
Реформаторите връщат мандата за правителство на президента Плевнелиев
Атентатите в Германия през изминаващата година
Атентатите в Германия през изминаващата година