НОВИНИ

Проектобюджетът на Гърция за 2018 г. влиза в парламента

В гръцкия парламент днес влиза проектобюджетът на Гърция за следващата година, информират вестниците в Атина днес. В. "Прото тема" обявява в заглавие, че "това е бюджет с една дузина нови мерки за икономии".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:48, 02.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
проектобюджетът гърция 2018 влиза парламента

Всекидневникът твърди, че тези мерки са в размер на 1,8 млрд. евро и че те са заложени, за да може да бъде постигнат първичен излишък от 3,5 на сто от БВП догодина.

В проекта се обещавали и бонуси, но засега все още никой не знаел какво е влязло в хазната до септември тази година и какво ще кажат европейските кредитори, когато се завърнат в Атина, за да извършат поредната проверка по изпълнение на спасителната програма, която е условие за по-нататъшно външно финансиране.

В. "Нафтемборики" пише, че образувалата се "дупка" в бюджета за тази година, която била в размер на близо един милиард евро, ще трябва да бъде покрита от данъци върху доходите и повишаване на акцизите върху горива и цигари.

Нюз.ин коментира, че "бюджет 2018" влиза в парламента и макар проектът да съдържал оптимистични прогнози, предвидените мерки били "доста сурови", а тежестта от тях ще трябва да бъде поета от гръцките данъкоплатци.

Бюджетът предвижда излишък от 3,5 на сто от БВП, тоест 6,6 млрд. евро, и растеж от 2,4 на сто, но по него кредиторите, чиито представители се очакват в Атина с оглед на следващия преглед на спасителната програма, вече започнали да изразяват възражения, посочва изданието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момчил Инджов: Случващото се в Каталуния е извиване на ръце
Момчил Инджов: Случващото се в Каталуния е извиване на ръце
Обсъждат в Русе как да се преподава религия
Обсъждат в Русе как да се преподава религия