НОВИНИ

Проф. Емилия Друмева: Конституционният дебат ще засегне и правата на гражданите

Предметът и формата на конституционния дебат, който стартира днес президентът Румен Радев има два компонента. Първият е фокус върху конституционния модел на прокуратурата - функциите, структурата на прокуратурата и разбира се статутът на главния прокурор. Но има и втори компонент, който ще засегне правата на гражданите чрез въвеждането на един институт, а именно Индивидуалната конституционна жалба. Това заяви в студиото на "Още от деня" професор Емилия Друмева, правен съветник на президента.

bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 17.12.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

По отношение на Индивидуалната конституционна жалба проф. Друмева заяви, че трябва да може отделния гражданин да се обърне пряко към конституционния съд, когато счита, че негови права, записани в Конституцията са нарушени от действия или акт на публичната власт. Считаме, че този институт има място в нашата Конституция и съответно развитие в законодателството, каза проф. Друмева.

Въвеждането на този институт ще бъде съпроводен с много внимателни закондателни стъпки, с проучване на опита с други страни. Контролът не засяга съдебната власт, той е по отношение на актове на НС и на президента. Така че спрямо съдебната власт конституционният съд няма как да се превърне в последна инстанция. А за да не се "задръства" съда в жалби ще бъдат поставени ясни изисквания за допустимост на такива жалби. Гражданинът, който ще подаде такава жалба, трябва да е изчерпал целия правен път и да не е стигнал до справедливост, каза още правният съветник на президента.

Проф. Друмева уточни, че днешното заседание е имало за цел да очертае формата, рамката на конституционния дебат, така че той да се фокусира върху определени проблеми и да бъде ефективен.


;

Това е първата дискусия, която президентът анонсира още по времето, когато протичаше процедурата по избор на нов главен прокурор. Дебатът планира да протече в поредица от срещи. След два дни предстои дискусия с представители на Сдружение на съсловни магистратски асоциации и с НПО-та, които работят в правната област, след което се планира дискусия с адвокати, институциите, парламентарно представените политически партии и вероятно с още участници, каза Друмева.

Едва след като приключи конституционният дебат може да се даде отговор на въпроса необходимо ли е промяна на Конституцията по отношение на работата и статута на прокуратурата, допълни тя.

"Тук съвсем конкретно визираме законопроектът, който е внесен в НС от МС и който предвижда такава фигура на прокурор с особен статут, спрямо който няма да имат приложение няколко текста на Конституцията, които се отнасят за всички прокурори. Т.нар. - независим прокурор, който не е предвиден в Конституцията", каза Друмева.

Правният съветник на президента уточни също, че ако такъв закон бъде приет в този вид, в който е внесен в НС на финала на законодателния процес е държавният глава, който може да направи възражения и да санкционира този закон. "След това как ще действа НС - ще видим", допълни още тя.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Физика на тъгата на Тео Ушев влезе в краткия списък за Оскар
"Физика на тъгата" на Тео Ушев влезе в краткия списък за "Оскар"
Цацаров е преназначен като прокурор във Върховната касационна прокуратура
Цацаров е преназначен като прокурор във Върховната касационна прокуратура