НОВИНИ

Произнасят присъдата на Воислав Шешел в Хага

Международният съд за военните престъпления в бивша Югославия ще произнесе присъдата срещу председателя на Сръбската радикална партия Воислав Шешел. Той е обвинен във военни престъпления срещу несръбското население в Хърватия, Войводина и Босна и Херцеговина през началото на 90-те години.

bnt avatar logo
от БНТ
07:37, 31.03.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Шешел е една от личностите, предизвикали най-голям шум около съдебните дела срещу тях в трибунала.

Сръбският политик и доктор на правните науки е обвинен в убийства, нехуманни дела, преследвания на политическа, расова и верска основа, изтребление и нападения над цивилни хора по време на войните след разпадането на бивша Югославия.

Въпреки това той активно участва в политическия живот на Сърбия и е един от малкото съдени в Хага, които не са задържани в Холандия. Шешел си издейства връщането в родината си през 2014-та година, след като напсува на сръбски трибунала.

След произнасянето на присъдата на Радован Караджич миналата седмица, Шешел говори на анти-правителствен митинг в Белград, където нарече наказанието "присъда на сръбския народ".

Той обвини за пореден път трибунала в Хага в необективност, дискриминация и опетняване на световната представа за сръбската държава. Според него управляващите в страната трябва да настояват за премахване на Хагския трибунал и да поискат обвинените сърби да се върнат в родината си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първата трансплантация на черен дроб между двама носители на ХИВ
Първата трансплантация на черен дроб между двама носители на ХИВ
Река Места нанася щети в Гоцеделчевско
Река Места нанася щети в Гоцеделчевско