Близо 1000 лева на декар струва на земеделските производители пръскането срещу вредители. За да пестят средства, много от тях се отказват от препаратите за сметка на домашно приготвените отвари от лековите билки. В малките смесени градини е...
Близо 1000 лева на декар струва на земеделските производители пръскането срещу вредители. За да пестят средства, много от тях се отказват от препаратите за сметка на домашно приготвените отвари от лековите билки. В малките смесени градини е препоръчително да има цветя и билки наред със зеленчуците. Те не само красят лехите, но играят ролята на лечители и пазители от болести, твърдят агрономи.
Как да използваме подаръците на природата в градинарството?
Заради слабата миналогодишна реколта от ябълки и по-малкото постъпления от продажби в домакинството Димитър Дойчевски се отказва от препаратите срещу вредители. Решава да предпазва 20-те декара овошки с билкови отвари.
"Избягваме препаратите, които са разрешени, защото страдат пчелички и други опрашители и пръскаме повечето с билки", казва той.
Рецептата е изпробвана и доказано действа в градината на Димитър.
"Запарва се 5 минути и се разрежда. В по-голямо количество го правим ние - разрежда се с вода и пръскаме. Друго слагаме - по малко веро за прилепител, за да може да залепи за листото", обяснява производителят.
Някои растения притежават свойства, които помагат на другите около тях да растат като спират вредителите. Специалистите съветват срещу вредители между културите да се сее от растението, което се нарича турта.
"Самото растение действа като отпъждащо на неприятелите, които биха причинили вреди на културните растения. Зелевата пеперуда не си снася яйцата, когато там има невен. Чубрица трябва да присъства, босилек", изрежда Стоянка Пенева - агроном.
С отвара от лайка пък могат да се прогонят пчелите, споделят опита си агрономи.
"Тя отблъсква осите, те не нападат гроздето, което пък след това не се разболява от сиво гниене", отбелязва още Пенева.
Специалистите препоръчват да се използват лечебните свойства на билките за предпазване на зеленчуците и овошките от болести. Така и продуктите на трапезата ще бъдат екологично чисти.