Районната прокуратура в Пловдив днес започна проверка на фирмата за производство на лютеница в Перущица, в чийто продукт беше открито веществото „олеамид“. Ако в хода на разследването се докаже, че в продукт за масова употреба умишлено са попаднали...
Районната прокуратура в Пловдив днес започна проверка на фирмата за производство на лютеница в Перущица, в чийто продукт беше открито веществото „олеамид“. Ако в хода на разследването се докаже, че в продукт за масова употреба умишлено са попаднали вещества, опасни за здравето, случаят се квалифицира като престъпление и се наказва с лишаване от свобода до 5 години, уточниха от прокуратурата. По случая работят и от полицията и Българската агенция за безопасност на храните.
Проверката е образувана по сигнал от Асоциация „Активни потребители“, за наличие на веществото „олеамид“ в една от марките лютеници, изследвани в независима лаборатория. Фирмата, която се проверява, произвежда конфитюри, кетчуп и лютеница.
„В Перущица. Фирмата е „Идеалпродукт ООД”. Само че пак казвам това са твърдения, съдържащи се в един сигнал от Българска асоциация „Активни потребители”. Докато не ги проверим, за което сме предприели незабавни действия, не можем по никакъв начин да ги потвърдим към този момент“, каза Атанас Илиев - Районна прокуратура-Пловдив.
От фирмата, производител на въпросната лютеница, отказаха да застанат пред камерата ни. Определиха случващото се за пропаганда и заявиха, че не става въпрос за техен продукт.
По-късно от търговската дирекция на фирмата се свързаха с нас и обявиха, че ще излязат със становище след приключването на проверката. Жителите на Перущица заявиха, че консумират основно домашна лютеница. Имаше обаче и такива, които купуват от проверяваната фирма.
„И сега не сте ли притеснен“, попита репортер на БНТ2.
„Какво мога да направя!? Въже да си сложа, да се обеся, няма да стане. Трябвало е да има органи, които да го проверяват това нещо“, каза Спас Кътев.
От Агенцията по безопасност на храните са установили, че във въпросната лютеница няма неразрешени съставки, както и добавки в храните, а олиамидът не е наркотично вещество.
„Възможно е, предполагаме да съществува олеамид в лютеницата. Не е опасен, няма доказателства, няма научни доказателства за неговата опасност за здравето на хората“, каза инж. Атанас Дробенов - Българска агенция за безопасност на храните.
Според специалисти проблемът е, че стандартът за лютеницата позволява влагането на захар и нишесте, и докато това не бъде отстранено, потребителите няма да консумират истински продукт. А веществото „олеамид“ е естествено възникващо съединение и може да е преходен продукт при загряване на мазнината в лютеницата. Това вероятно е причината да бъде установен при изследването.
„Това може да действа в големи количества, в малки количества то е напълно безвредно. То се получава при пържене дори когато пържим със зехтин“, каза проф. Пантелей Денев – специалист по „Хранителна химия”, УХТ- Пловдив.
Проверката на фирмата в Перущица ще продължи три дни. Резултатите ще бъдат оповестени в началото на следващата седмица.
10 лв. за парче торта: С между 20 и 50% са поскъпнали сладкарските изделия във Варна
В Историческия музей в Перущица са изложени над 100 оригинални и европейски банкноти
Снежна Коледа в някои части на страната, преди Нова година температурите падат до минус 10°
Взрив в Москва уби високопоставен руски генерал, Кремъл подозира украинското разузнаване
Две трети от децата в училище избягват да използват тоалетните - до какви проблеми води това?