НОВИНИ

Проливни дъждове отнеха живота на 15 души в Атина

Проливни дъждове и унищожителни наводнения отнеха живота на 15 души в района на Атина. Потоци от кални реки заляха цели селища в района около гръцката столица. Обявено е бедствено положение. От външното ни министерство съобщават, че няма данни за пострадали българи.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, БНР
20:07, 15.11.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света
Христос, жител на Мандра: Всичко е разрушено, не ни остана нищо. Водата отнесе колите ни, къщата е напълно унищожена.
Ефхарис, жителка на Мандра: Загубих всичко, което притежавах. Целия ми живот. Къщата беше нова. Сега не остана нито баня, нито спалня... нищичко. Цял живот съм тук и досега не бях виждала подобно бедствие.
;

Най-силно е засегната областта Мандра, която се намира на 28 кирометра западно от Атина. Все още се издирват хора, а работата на спасителните екипи през нощта беше много трудна. Нивото на водите спадна в някаква степен, но всичко е затрупано с тонове кал.

Някои от жертвите са възрастни хора, които са живели в приземни етажи и дори не са успели да излязат от вкъщи, а други са били затрупани от калта в дворовете си.

Един автобус просто потъна целият, като пътниците се спасиха, след като разбиха прозорците, а шофьорите на ТИР-ове се качваха на покрива на каросериите си, за да се спасят.

Пътищата в Мандра са разрушени от водата, а морето се изравни с улиците.

Жителите на областта описват тежкото си положение.

;

Премиерът разпореди пълно обезщетение на пострадалите, като силите на гражданска защита работят непрекъснато, за да отводняват къщи, където може би има хора. Включи се армията и доброволци.

Има съмнение, че незаконно строителство или безстопанственост от страна на местните власти е довело до толкова много жертви. В момента продължава да вали дъжд и урагънът се насочва към Патра, но не с такава сила.

Там в готовност стоят силите на пожарната и гражданска защита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа официална визита на български външен министър в Кувейт
Първа официална визита на български външен министър в Кувейт
Потърпевши от блокадата на гръцката граница могат да претендират за обезщетения
Потърпевши от блокадата на гръцката граница могат да претендират за обезщетения