НОВИНИ

Променят общите условия на "Топлофикация София"

Комисията за енергийно и водно регулиране започва работа по промяна на общите условия на "Топлофикация - София". Днес в комисията е постъпило такова искане от Асоциация "Активни потребители" и то вече се разглежда. Междувременно дружеството прави извънреден отчет на общите топломери в топлорайон „София Изток", който беше засегнат от аварията миналата седмица.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:26, 14.02.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

"Топлофикация" събира данните за подадената топлоенергия от началото на месеца досега във всички сгради, които бяха без парно заради аварията. В отчетния картон на всяка проверена абонатна станция се записват показанията на общия топломер.

Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация София": "Близо 6000 топломера ще бъдат отчетени, може би ще се справим до края на утрешния ден - така че да можем да изготвим максимално коректно методиката".

Методиката за изчисление на обезщетенията ще бъде предложена на Столичния общински съвет следващата седмица. А в сметката за февруари ще видим каква сума точно ни е приспадната. С аргумента, че при следваща авария потребителите много трудно биха могли сами да изчислят тази неустойка, от асоциация "Активни потребители" предлагат промяна в общите условия на "Топлофикация" по аналогия с разпоредбите на ЕРП-тата.

Венета Пейчева, сътрудник към Асоциация "Активни потребители": "Предлагаме в писмото, което изпратихме до КЕВР, самата неустойка, която трябва да се изплати на клиентите на "Топлофикация", да бъде фиксирана сума. Примерно на всеки започнати 12 часа, недоставяне на услугата, примерно - 20 лева".
;

От асоциацията предлагат още неустойката да обхваща целия период, в който сме били без парно, а не само времето след първоначалните 48 часа без топло.

Евгения Харитонова, член на КЕВР: "Има постъпило искане за изменение на общите условия, което го разпределих спешно на колегите да започнат процедурата да ги изменят и да започне процедурата по промяна на общите условия".

Не е ясно дали Комисията ще включи направените предложения в новите общи условия. Експерти на КЕВР извършват проверка в "Топлофикация".

Евгения Харитонова, член на КЕВР: "При положение, че се установи, че не са изпълнени точно лицензионни дейности, може да се стигне до глоби".

КЕВР изключва да се стигне до отнемане на лиценза за работа на дружеството, но от комисията посочват, че това предполага назначаване на особен управител, а тази процедура не е разписана в Закона за енергетиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалните служби проверяват условията, в които се отглеждат децата на гурбетчиите
Социалните служби проверяват условията, в които се отглеждат децата на гурбетчиите
Една испанка със собстен бизнес във Варна
Една испанка със собстен бизнес във Варна