Промяна в наредба ще облекчи кандидатстването и преместването на ученици

Да отпадане изискването при кандидатстване за прием в V или в VIII клас да се представят копия на документи, като свидетелството за основно образование. Тази информация ще се обменя служебно между институциите. Това предвижда проект за промяна в Наредба за организацията на дейностите в училищното образование, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

от Източник: БТА
10:45, 16.08.2018
Чете се за: 01:08 мин.
Още
промяна наредба облекчи кандидатстването преместването ученици

Облекчението ще важи и при преместване на ученик от едно училище в друго. Родителят ще подава само заявление в училището, в което желае да бъде записан ученикът. Директорите на двете училища ще се информират взаимно по служебен път, като документите - удостоверение за преместване и др., ще се изпращат служебно. Родителят ще бъде информиран в края на процедурата без да се налага да посредничи в комуникацията между двамата директори.

За преодоляване на неудобството за родителите, децата, чиито братя и сестри до 12 години вече са ученици в дадено училище, ще се разпределят в първа група независимо от адреса, на който са регистрирани. Предлага се също успешно завършилите в чужбина клас, съответстващ на IV или на VII клас в България, в годината на кандидатстване да могат да се приемат по държавния план-прием.

С промяна на Наредба за оценяването се премахва и изискването за съхранение на класните и на контролните работи от учителя и предвижда предоставянето им на ученика с цел обратна връзка към родителите.

Предвижда се да отпадне и фиксираният срок до 2020-2021 година за преминаване изцяло на едносменен режим във всички училища. Всеки директор на училището ще трябва да разработи план и заедно с общината да определят кога полудневната организация на учебния ден ще започне да се осъществява преди обяд. До 15 декември 2018 година всяка община представя на министъра на образованието и науката за утвърждаване плановете.

Заложен е и специален ред за съгласуване с финансиращия орган - общината, и с началника на РУО, когато броят на местата за I клас в проекта на училищния план-прием е по-голям от броя на децата от прилежащия район за обхват на училището. Директорът съгласува възможността за осигуряване на целодневна организация за всички ученици, наличната материално-техническа база и обезпечаването на едносменен режим. Той е длъжен да се съобрази със становището на началника на РУО при утвърждаването на броя на паралелките за I клас.

Регламентират се още продължителността и времето за организиране на туристическите пътувания като детски лагери, екскурзионно летуване, походи, училища сред природата, ски ваканции и други екскурзии. Те ще могат да се организират от училището по време на ваканциите и почивните дни, а през учебно време - за не повече от 3 учебни дни, за да не се отразява на качеството на обучението.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започна строителството на нова отсечка от АМ Хемус
Започна строителството на нова отсечка от АМ "Хемус"
Откриха тялото на едно от децата, паднали от вълнолома във Варна
Откриха тялото на едно от децата, паднали от вълнолома във Варна