НОВИНИ

От нашия пратеник в Ерусалим: Продължават атаките в района на ивицата Газа

"Ислямска държава" заплаши с атаки Съединените щати заради решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, а Израел затвори пропускателните пунктове на границата с ивицата Газа в отговор на ракетния обстрел оттам през последната седмица отново заради решението на Тръмп. Американският вицепрезидент Майк Пенс отложи посещението си в свещения град, в понеделник той трябваше да говори пред Кнесета. Обстановката в Ерусалим следи нашият специален пратеник Надя Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:22, 14.12.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Продължава размяната на атаки между двете страни в конфликта в района на ивицата Газа. За последните няколко часа 4 ракети са били изстреляни от ивицата Газа към израелски територии.

Две от тях са прихванти, една от тях е паднала на територията на ивицата Газа. Има щети в едно училище. Четвъртата ракета е паднала извън населени места. Имаше информация за над 300 арестувани палестинци, които незаконно са преминали на израелска територия. Противоречиви са коментарите дали от тук нататък напрежението ще се задълбочава, или ще утихне.

Според спец. пратеника на ООН в Близкия изток Николай Младенов има голямо вероятност напрежението да се задълбочи през следващите дни.

Николай Младенов - координатор за Близкия изток на ООН: Мисля, че има висока вероятност напрежението да продължи да нараства, особено след вчера и след заседанието на Организацията на ислямските държави, където бяха направени доста остри изказвания. Преди две години, ако се върнем, имаше доста сериозни инциденти отново тук, в Ерусалим, и в продължение на близо година след това имаше серия от атаки, терористични, с много намушквания, атаки с коли и т.н. Всичко това беше следствие на едно постоянно говорене, което нагнетяваше положението. Така че се надявам оттук нататък, ако политическите лидери искат да успокоят ситуацията, малко да намалят и тона на говоренето.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вишеградската четворка дава 35 млн. евро за укрепване границите на ЕС
Вишеградската четворка дава 35 млн. евро за укрепване границите на ЕС
С напредването на зимата се увеличава и незаконната сеч на дървесина
С напредването на зимата се увеличава и незаконната сеч на дървесина