НОВИНИ

Пациенти с рядко заболяване остават без животоспасяваща терапия

Пациенти с рядко заболяване остават без животоспасяваща терапия заради забраната здравната каса да плаща нови медикаменти. За това предупреди националният консултант по пулмология. Според професор Коста Костов с белодробна фиброза са диагностицирани около 100 души, а единствените медикаменти, които могат да удължат живота им, в момента не се плащат от Здравната каса.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов И.Минковска
18:05, 14.12.2017
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Тодор Тодоров е на 64 години. Тази пролет му поставят рядката диагноза белодробна фиброза.

Tодор Тодоров: Това заболяване е нелечимо. Не мога да дишам! Все повече се влошавам! Няма лечение!

Според лекарите развитието на болестта може да се забави с 2 нови медикамента. Те не се заплащат от здравната каса. Цената на единият е 4500 лева и стига за един месец. В момента Тодор го получава, като подарък от фирмата производител. Но се надява здравната каса да започне да го плаща.

Тодор Тодоров: В края на краищата осигуровки сме плащали. Иска ни се да живеем и ние. Ако го има това лекарство. Просто животът ми си отива.

Без адекватно лечение пациентите умират след 4-5 години, обясни националният консултант по пулмология. Животоспасяващите медикаменти нямат заместители и се прилагат в много европейски държави. У нас се водели преговори здравната каса да започне да ги плаща от следващата година. Неофициално научихме, че Надзорният съвет на касата отложил решението. Мораториумът върху новите лекарства също спира процеса.

Проф. Коста Костов - Национален консултант по пулмология: "Моят апел към институциите е точно те да бъдат изведени от мораториума. И на тях да им се даде ускорен шанс да се домогнат до това лекарство, защото докато изтече този мораториум, тяхната болест много бързо и много фатално ще напредне."

От здравното министерство отказаха коментар. Неофициално се твърди, че се търсят възможности за осигуряване на нови медикаменти за пациентите с редки заболявания, които нямат алтернативно лечение. Една от възможностите е болните да се включат в така наречените "състрадателни програми" и лечението им да е за сметка на фармацевтичните компании. Според експерти,обаче, тази мярка се прилага само при разработване на нови лекарства, които са в процес на изпитване.

;

Здравният министър заяви, че нито един пациент няма да остане без лечение. Ако някое от новите лекарства се поема от поне 9 държави в Европейския съюз, Кирил Ананиев ще поиска актуализация на бюджета на касата, за да се плаща и у нас. За останалите ще се мислят програми за състрадателно лечение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камионът, който уби студентка в Благоевград, е бил с 11 тона повече пясък
Камионът, който уби студентка в Благоевград, е бил с 11 тона повече пясък
Мораториумът върху новите лекарства през следващата година остава
Мораториумът върху новите лекарства през следващата година остава