НОВИНИ

Протестите в Румъния продължават

За поредна вечер недоволни от управлението на правителството румънци се събраха на площада на Победата в Букурещ. Продължават и контрадемонстрациите. Митинг в подкрепа на правителството се проведе в южния румънски град Търговище.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:42, 27.02.2017
Чете се за: 01:30 мин.
По света

В 27-та нощ на недоволство, противниците на правителството решиха да покажат, че това, за което настояват е да се зачитат европейските ценности. Демонстрантите се събраха в кръг и образуваха европейското знаме.

Румънските медии информират днес за протестите "за" и "срещу" правителството, състояли се този уикенд в страната. Над две хиляди и петстотин души, по официални данни, са участвали в протеста срещу правителството снощи в Букурещ, пише по темата вестник "Журналул национал". Това бе 27-а поредна вечер на протести срещу Социалдемократическата партия и кабинета, а протестиращите застанаха един до друг под формата на кръг, за да образуват знамето на Европейския съюз, изразявайки по този начин подкрепата си за Общността и нейните ценности.

Изданията отбелязват и че хиляди са се събрали на митинг в подкрепа на правителството. Мероприятието се състоя в град Търговище в южната част на Румъния. В редакционен материал по темата, озаглавен "Рована е "с румънците", но плаща такси в България" вестник "Ромъния либера" цитира казаното от министъра на европейските фондове Рована Плумб, че "Ние, Социалдемократическата партия, сме със страната и с румънците". Плумб каза това на хиляди бедни хора, докарани с автобуси да подкрепят правителството на Сорин Гриндяну в Търговище.

Рована Плумб държи толкова много на румънците от 2013 година, когато беше министър на околната среда и въведе скъпоструваща екотакса, която създаде затруднения най-вече на тези с малко средства, за да си позволят дори евтина кола втора употреба, продължава коментарът.

"Рована Плумб държи толкова много на страната, че направи всичко възможно да не плати на румънската държава точно тази такса за замърсяване и регистрира семейния си автомобил за 50 000 евро в България."

Въпреки че автомобилът беше заснет в двора на къщата на Рована Плумб, а шофьорът на семейството потвърди, че колата с регистрационни номера от Русе се ползва от сина на Плумб, и че редица свидетели разказаха, че колата се ползва и от съпруга на госпожа Министъра на европейските фондове, тя упорито отричаше всички тези доказателства. На митинга в Търговище този уикенд Рована Плумб попита поддръжниците на кабинета, доведени насила от селата, дали искат "Горда и достойна Румъния".

Когато бе заснет автомобилът с български номера, в двора на къщата на министъра на европейските фондове имаше също кола за над 150 000 евро. Миналата година медиите информираха, че синът на Плумб си е купил още един автомобил, оценен на четвърт милион евро. Тоест около 1100 средни пенсии или колкото би получил един пенсионер, ако живее още 93 години, след като се е пенсионирал. Рована Плумб се отказа от бизнеса през 2000 година, посвещавайки се изключително на политическата борба за преуспяване на "страната и на румънците". Но колко процъфтяла е Румъния чувстваме със собствената си кожа всеки ден, завършва коментарът

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест предписания за пушене на закрито в Пловдив
Шест предписания за пушене на закрито в Пловдив
Обвиниха районен кмет на Пловдив за престъпление по служба
Обвиниха районен кмет на Пловдив за престъпление по служба