НОВИНИ

Ремонтът на язовир Бели Искър се бави заради неизяснена собственост

Спор между държавата и общината за собствеността на язовир Бели Искър възпрепятства ремонта на най-опасното водно съоръжение. След изменение на закона от 2010 година, той е трябвало да премине от общинска в публично-държавна собственост. Повече от 6 години обаче не са предприети действия от областния управител на София. По този начин сега Столичната община, Софийска вода, областният управител и премиерът не са отговорни да стопанисват съоръжението.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
10:25, 27.02.2017
Чете се за: 02:37 мин.
У нас

Всеки ден язовир Бели Искър осигурява питейна вода за близо 20% от населението на София и цял Самоков. Стената му е най-голямата на целия Балкански полуостров. Основите й полагат италиански инженери през 1939 година, германци продължават строителството. Руснаци го довършват и откриват през 1945 година. От тогава насам сериозни ремонти тук не са правени.

Крум Георгиев, кмет на село Бели Искър: "От ред години знаем, че язовир Бели Искър се нуждае от ремонт. Бяха извършени известни ремонти, но нещата не бяха довършени докрай."

В края на миналия век "Софийска вода" АД, която управлява язовира, взима решение за започване ремонтни работи за укрепване на язовирната стена.

Васил Заркин, член на ИК "Спешен ремонт на язовир Бели Искър": "2002 година се направи първият етап на ремонтите - спиране на течовете. 2003-2004г. трябваше да започне вторият етап на ремонта."

И тъй като до втори етап на ремонта не се стига, от 2004 година насам язовирът работи на "авариен режим", като се запълва с 2,5 млн. кубични метра вода по-малко, отколкото задържа по план.

Крум Георгиев, кмет на село Бели Искър: "Язовирът, според специалисти, които идваха на място, се нуждае от ремонт. И той е опасен, не само за Бели Искър и Самоков. Представете си 16 млн. куб. вода, Бели Искър на 14-тата минута няма да бъде тук, както и селата около река Искър."

След трагедията в Бисер, през 2012 година, хидроинженери алармираха, че при случай на средно по сила земетресение или прилив на води язовирната стена на Бели Искър може да се скъса и да наводни Самоков и части от София. Тогава от организацията "Национален комитет за подобряване на водоснабдяването на България" казаха, че язовир "Бели Искър" е в най-тежко състояние от всички големи питейни съоръжения у нас. През месец май същата година от министерството на икономиката и енергетиката обясниха, че няма повод за безпокойство. Жителите на близкото село Бели Искър, обаче живеят в страх. За това създават свои инициативен комитет и алармират за проблемната стена, която е на девет километра от домовете им.

Крум Георгиев, кмет на село Бели Искър: "Писали сме къде ли не - Министерски съвет, Народно събрание, Областен управител, Софийска община, всички министерства сме изредили. Отговор има. Няма полза от тях."

След неясните отговори на институциите, през ноември 2016 хората сезирали главния прокурор за проблема. По закон - минимум три институции отговарят за контрола на язовирите в страната ни. За водните нива следят от министерството на околната среда и водите, стените и съоръженията по тях контролират от държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Пряката отговорност за всеки язовир се пада на неговия собственик.

Язовир Бели Искър е обект от национално значение и за това достъпът до него е ограничен. Поискахме разрешение от стопанина на имота "Софийска вода" АД, за да снимаме по-нататък, да Ви покажем как изглежда язовира - да видим язовирната стена. Не ни го дадоха, защото не знаели кой точно е собственик в момента - Държавата или Общината. Това е големият спор - кой всъщност е собственик на язовир Бели Искър.

След изменение в Закона за водите от 2010 г. язовирът е трябвало да премине от Общинска в публично-държавна собственост. Извършената проверка на прокуратурата по случая установява, че повече от 6 години не са предприети действия от областния управител за издаване на акт за публично-държавна собственост. Преди месец от прокуратурата посочиха, че Столична община, "Софийска вода", областният управител на София и премиерът отговорили на държавното обвинение, че не са те отговорният орган за стопанисването на съоръжението. И тъй като Апелативната прокуратура не е уведомена за конкретно предприети действия по укрепване на язовирната стена, на 18 януари от там разпореждат на областния управител на София да предприеме всички изисквани действия по издаването на акта за публично-държавна собственост. Когато и да се случи това, договорът за концесия, обаче остава валиден.

Иван Терзийски, председател на ИК "Спешен ремонт на язовир Бели Искър": "Договорът се запазва до приключването му и всички задължения, които са предприети с този договор следва да бъдат изпълнявани от концесионера."

Искахме да попитаме концесионера - "Софийска вода" АД какви планове има за ремонтирането и укрепването на съоръжението. За какъв период от време е подписан договорът за концесия, на кого ще превежда от тук нататък концесионната таксата, какъв е нейният размер и каква е печалбата на дружеството от най-стария воден обект у нас. От пресцентъра към "Софийска вода" ни съобщиха по телефон, че към момента няма да коментират темата публично, докато не стане известна експертна оценка.

Крум Георгиев, кмет на село Бели Искър: "Дела трябват, не само думи. Дано тръгнат нещата."

Това е последната надежда на потъналите в страх жители на село Бели Искър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Балчик продават мартеници на определени места без такса
В Балчик продават мартеници на определени места без такса
Близки и приятели казват последно сбогом на Радослав Кавалджиев-Роро
Близки и приятели казват последно сбогом на Радослав Кавалджиев-Роро