Агнешко месо с неясен печат и съхраняване на месото при неправилна температура - такива нарушения установиха днес в магазини на Женския пазар в София инспекторите от Агенцията по безопасност на храните. Проверките в магазинната мрежа започнаха миналата...
Агнешко месо с неясен печат и съхраняване на месото при неправилна температура - такива нарушения установиха днес в магазини на Женския пазар в София инспекторите от Агенцията по безопасност на храните. Проверките в магазинната мрежа започнаха миналата седмица. Проверяват се и яйцата, козунаците и боите за яйца. До този момента има установени нарушения само при продажбата на агнешко месо. Съставени са над 20 предписания и 11 акта за различни нарушения.
Влезахме в магазин за месо на Женския пазар, познат като арабския магазин. Щом ни видяха, работещите в месарницата изнесоха от нея агнета, опаковани в найлонови чували и ги занесоха в съседната жилищна сграда. На въпроса защо са ги занесли там, те отричат да са направили подобно нещо.
По-късно обаче собствениците признаха, че са внесли агнетата в жилищната сграда.
В крайна сметка проверката на инспекторите от Агенцията по безопасност на храните показа, че месото, което се продава в магазина е произведено в Кърджали и има всички документи за произход, но не се съхранява на подходяща температура. А това може да е опасно за здравето на потребителите.
При проверка в друг магазин попаднахме на месо с маркировка, която почти се е изтрила.
"Когато си купувате агнешко месо задължително трябва да проверите дали на него има печат", посъветва Паулина Найденова от БАБХ.
И въпреки че българското месо е по-скъпо от вносното, потребителите са категорични, че ще изберат него за празника.
Проверките на Агенцията по храните ще продължат до 8 май.