НОВИНИ

В Русе е обявена първа степен на опасност от заливане на Дунав

В Русе е обявена първа степен на опасност от заливане на Дунав. През последните 24 часа нивото на реката се е повишило с 20 см и в момента е 705 см. Това наложи и промени в планираните ремонти по брега на реката.

bnt avatar logo
от А. Кючуков, Д. Василева
16:22, 10.06.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Първа степен „Повишено внимание" се въвежда, когато нивото на реката е в границите между 680 и 750 см. Засега могат да бъдат залети само местата без хидротехнически съоръжения за защита, но не и брега.

Спасимир Димитров, директор на дирекция „Обществен ред и сигурност" в община Русе: Най-ниските участъци са местата, където няма изградени защитни диги. А там няма защитни диги, защото бреговете са високи. Но в момента шлюзовете са затворени и предполагам, че тази вълна няма да стигне до обявяване на Второто ниво, т.нар. денонощно наблюдение.

Според директора на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Павлин Цонев проливните дъждове у нас не са повод за притеснения.

Павлин Цонев, изп. директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав": Водният отток на нашия участък се влияе от алпийската и от средната част на река Дунав. Засега е в границите на високи водни стоежи, така че в близките няколко дни предполагам ще има леко задържане и в следващите 3 или 4 дни ще има и период на понижаване водните нива.

Въпреки това високите води на реката преустановиха строежа на новата кейова стена в града. Тя се изгражда по българо-румънски европроект. Дейностите са изпълнени на 40%, но заради покачването на нивото на Дунав, ремонтът се очаква да приключи чак догодина. Вече са водени и разговори с община Гюргево за удължаване на срока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Филип празнува 98-и рожден ден
Принц Филип празнува 98-и рожден ден
АБВ предлага партийната субсидия да е между 5 и 7 лв.
АБВ предлага партийната субсидия да е между 5 и 7 лв.