НОВИНИ

Първите дипломати на САЩ и Русия декларираха воля за подобряване на отношенията

Първите дипломати на Русия и на САЩ декларираха волята на двете държави да подобрят отношенията си и да работят заедно за решаването на кризи в целия свят. Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Майк Помпео разговаряха близо 3 часа в Сочи. Стратегическата сигурност и разоръжаването са водещите теми, по които Помпео ще разговаря и с президента на Русия Владимир Путин.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:28, 14.05.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Пред Русия и САЩ има много проблеми, които изискват спешни мерки и дългосрочни решения, включително за стратегическата стабилност и решаването на кризи, заяви Лавров в началото на срещата си с Помпео. Затова руско-американските отношения трябва да бъдат извадени от сегашното им печално състояние. По-късно двамата съобщиха, че Москва и Вашингтон ще активизират преговорите си за контрол над въоръженията и ще се опитат да включат в тях и други държави. По най-горещата международна тема има потенциална пресечна точка в политиките.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Искаме Иран да се държи като нормална държава. За да постигнем това, ние упражняваме натиск срещу ръководството му. Изначално не искаме война с Иран. Но дадохме на режима ясно да разбере, че ако интересите ни бъдат подложени на атака, ние няма да се поколебаем да реагираме по подходящ начин.
;

Сергей Лавров не скри, че Русия очаква значително увеличаване на американското военно присъствие в Персийския залив.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Надявам се да възтържествува разумът. Както и че не са верни слуховете, че в региона ще бъдат изпратени 120-хилядна американска армия. Регионът и без това е пренапрегнат от най-различни конфликтни ситуации. Чувствам, че и американската страна е настроена за политическо решение за Иран.

Москва и Вашингтон остават на противоположни позиции за Венецуела и Украйна. Помпео се среща тази вечер и с президента Владимир Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново техническо оборудване получи МВР
Ново техническо оборудване получи МВР
Родители от Бургас протестират срещу строежа на сграда, залепена до училище
Родители от Бургас протестират срещу строежа на сграда, залепена до училище